Onafhankelijke cliëntondersteuning (OCO) speelt een belangrijke rol in Nederland. Het helpt mensen die zorg nodig hebben om de juiste hulp te vinden. Maar hoe weten we of deze ondersteuning goed werkt? Daarvoor is het belangrijk dat gemeenten regelmatig onderzoeken of de cliëntondersteuning efficiënt is en goed aansluit bij de behoeften van de inwoners. ZINZIZ kan u daarbij helpen.
Wat is onafhankelijke cliëntondersteuning?
Onafhankelijke cliëntondersteuning helpt mensen bij het vinden van de juiste zorg of ondersteuning. Dit kan gaan over allerlei verschillende onderwerpen, zoals geldzorgen, (openbaar) vervoer, school/werk, medische zorg en opvoeden. Het grote voordeel is dat deze ondersteuning objectief is. De cliëntondersteuner is niet verbonden aan een zorgaanbieder of de gemeente, en kijkt daarom alleen naar wat het beste is voor de cliënt.
De rol van gemeenten
Sinds de zorg in Nederland gedecentraliseerd is, zijn gemeenten verantwoordelijk voor de organisatie van de onafhankelijke cliëntondersteuning. Dit betekent dat zij ervoor moeten zorgen dat er voldoende ondersteuning is voor mensen die dit nodig hebben. Ook moeten zij ervoor zorgen dat deze ondersteuning effectief en efficiënt is. Met andere woorden: de ondersteuning moet goed aansluiten op wat mensen nodig hebben, en dan het liefst zonder onnodig geld uit te geven.
Hoewel veel gemeenten hun best doen om dit goed te regelen, is het effect van onafhankelijke cliëntondersteuning niet altijd even duidelijk. Geeft de onafhankelijke cliëntondersteuning de uitkomsten waar gemeenten en aanbieders van OCO naar streven? Daarom is het belangrijk om regelmatig te evalueren of de ondersteuning goed wordt uitgevoerd en of de mensen die er gebruik van maken ook tevreden zijn met de geboden hulp.
Waarom evalueren?
Het evalueren van onafhankelijke cliëntondersteuning geeft gemeenten waardevol inzicht in hoe de hulp aansluit bij de mensen die het nodig hebben. Zo’n evaluatie kan antwoord geven op vragen zoals:
- “Is de onafhankelijke cliëntondersteuning makkelijk te vinden en bereikbaar voor iedereen?”
- “Worden de mensen goed geholpen met hun vragen?”
- “Wat zijn de ervaringen van mensen over de ondersteuning die ze krijgen?”
- “Wordt de ondersteuning op een slimme manier ingezet, zonder dat er geld verspild wordt?”
Door deze vragen te beantwoorden, krijgen gemeenten een beter beeld van wat goed gaat en wat beter kan. Zo kunnen ze de onafhankelijke cliëntondersteuning verbeteren en zorgen dat deze nog beter aansluit bij de behoeften van de inwoners.
ZINZIZ: Een betrouwbare partner voor onderzoek en advies
Veel gemeenten hebben niet de kennis of tijd om zelf een uitgebreide evaluatie uit te voeren. Dit vraagt namelijk om specialistisch onderzoek. Hier kan ZINZIZ een belangrijke rol spelen. ZINZIZ is een organisatie die gespecialiseerd is in onderzoek en advies op het gebied van zorg en ondersteuning.
ZINZIZ helpt gemeenten door onderzoeken uit te voeren naar de kwaliteit van de onafhankelijke cliëntondersteuning. Dit doen ze bijvoorbeeld door te kijken naar hoe tevreden de cliënten zijn, of de ondersteuning goed bekend is bij de doelgroep en of er mogelijkheden zijn om de hulp efficiënter in te richten. In deze onderzoeken worden kwantitatieve én kwalitatieve onderzoeksmethoden gecombineerd en wordt een vertaalslag gemaakt van wetenschap naar praktijk. Door kennis en ervaring kan ZINZIZ waardevolle adviezen geven, zodat gemeenten weten hoe de onafhankelijke cliëntondersteuning functioneert en waar verbeterpunten liggen.
Ook iets voor uw gemeente?
Bent u benieuwd of de onafhankelijke cliëntondersteuning in uw gemeente effectief en efficiënt is? ZINZIZ helpt u graag bij het uitvoeren van een grondige evaluatie. Zo krijgt u inzicht in wat goed gaat en waar verbetering mogelijk is. Neem dan contact met ons op (via anner@zinziz.nl of 06 4063 13 94). Samen kunnen we de onafhankelijke cliëntondersteuning in uw gemeente naar een hoger niveau tillen, zodat uw inwoners de beste zorg en ondersteuning krijgen.