landingpage amsterdam2

Over het project

Periode: 2016 – 2017

Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam, afdeling activering

Onderwerp: Implementatie motiverende gespreksvoering, inclusief pilot blended training motiverende gespreksvoering

De gemeente Amsterdam wil structureel investeren in het vakmanschap van haar professionals met een doelgericht leerprogramma dat gedurende de komende twee jaar:

  • Een impuls geeft aan het vakmanschap van deze klantmanagers
  • Hen in hun volste vermogen zet, zodat zij bij hun cliënten kunnen realiseren dat zij in hun volste vermogen staan.

Het leerprogramma biedt daarmee een basis voor een continu leer- en professionaliseringsprogramma binnen de gemeente Amsterdam. Inmiddels wordt dit leerprogramma geïmplementeerd.

Onze taak was

Om binnen het leerprogramma van de afdeling Activering het voeren van gesprekken met als uitgangspunt motiverende gespreksvoering te bevorderen, waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van de interne expertise en talenten. Focus lag daarbij op twee elementen:

  1. Ontwikkelen en implementeren van trainingen motiverende gespreksvoering
  2. Pilot met een blended learning training motiverende gespreksvoering gekoppeld aan een digitaal kennisplatform

Wat we gedaan hebben

Om deze twee elementen te realiseren hebben we een aantal activiteiten uitgevoerd:

  • Samen met de interne trainers een protocol voor de trainingen motiverende gespreksvoering op maat ontwikkeld
  • Een Train de Trainer verzorgd voor de interne trainers, waarbij we aandacht hebben besteed aan het opfrissen van de uitgangspunten van het trainersvak, trainingen verzorgen bij collega’s en motiverende gespreksvoering trainingen verzorgen
  • Masterclass motiverende gespreksvoering voor het management om de inbedding van de methodiek en het realiseren van randvoorwaarden te borgen.
  • Een blended learning variant voor de training motiverende gespreksvoering ontwikkeld
  • Deze blended training geïmplementeerd vanuit een Learning Management System, specifiek ontwikkeld voor het leerprogramma van de gemeente Amsterdam

Resultaat

De interne trainers zijn alle klantmanagers van Activering aan het trainen in motiverende gespreksvoering en is de pilot met de blended learning training motiverende gespreksvoering in volle gang.

“We hebben de samenwerking als heel plezierig ervaren. Ik heb echt het idee gehad dat ze ons wat wilde leren en naar een hoger plan wilde tillen. Ik vond het mooi hoeveel credits we kregen.”

Gemeente Amsterdam

“Beide trainers waren erg professioneel en weten duidelijk waar ze over spreken; opbouwend en met veel bagage.”

Gemeente Amsterdam

“De trainer die de Train de Trainer heeft verzorgd, heb ik ervaren als een positieve, enthousiaste, gedreven trainer. Ze biedt veiligheid en vertrouwen en ik bewonder de manier waarop zij voor de groep staat. Het lijkt alsof het haar heel gemakkelijk af gaat en ze weet waar ze het over heeft. Ze is ontzettend scherp en pakt steeds weer terug op dingen die eerder aan de orde zijn geweest en maakt daarmee bruggetjes naar andere onderwerpen, zeer prettig!”

Gemeente Amsterdam

Meer weten?

  • Lees hier meer over onze Train de Trainers, zoals we die verzorgd hebben bij bijvoorbeeld Orionis Walcheren en de gemeente Heerlen