Aanleiding / context
Om de samenwerking tussen GGZ en Werk & Inkomen binnen arbeidsmarktregio’s een extra impuls te geven, heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in 2017 een financiële impuls beschikbaar gesteld. Met deze stimuleringsregeling wil het ministerie de kwaliteit van de ondersteuning van mensen met psychische aandoeningen duurzaam verhogen met als aandachtspunten:
- Het combineren van klachtenreductie en optimale arbeidsparticipatie
- Samenwerking tussen de domeinen GGZ en Werk & Inkomen structureel in de werkprocessen opnemen.
Gemeenten, UWV en GGZ-instellingen in 31 regio’s hebben de handen ineengeslagen en hebben een plan van aanpak ontwikkeld om in hun regio de samenwerking invulling te geven. Rondom deze projecten wordt een aantal activiteiten georganiseerd om kennis te verzamelen en te delen, waaronder landelijke kennisdelingsbijeenkomsten en een onderzoek naar landelijke trends en patronen.
ZINZIZ voert in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onderzoek uit naar landelijke trends en patronen in de samenwerking in deze 31 regio’s.
Het onderzoek
Samen met het Verwey-Jonker Instituut volgen we de projecten in de 31 regio’s en brengen het opstarten, het verloop en de impact van de samenwerking tussen organisaties binnen Werk & Inkomen en binnen de GGZ in kaart. We doen dit aan de hand van kwalitatieve dataverzameling en vertalen deze naar conclusies en adviezen rondom de samenwerking. Om optimale kennisdeling te borgen brengen we deze inzichten in bij vijf landelijke kennisdelingsbijeenkomsten die worden georganiseerd door de Programmaraad. Ook vertalen we de conclusie en adviezen naar concrete en praktisch toepasbare hulpmiddelen. Een mooi voorbeeld daarvan is het perspectiefwisselspel, een praktisch, leuk en vooral effectief hulpmiddel om de samenwerking een impuls te geven door eens in de schoenen te gaan staan van de samenwerkingspartners en hun perspectief en krachtenveld te ervaren.
Inmiddels zijn we halverwege de evaluatie en hebben we de opstartfase en de voortgang halverwege de projecten in kaart gebracht. De belangrijkste resultaten vind u in het rapport Stand van zaken en patronen in de arbeidsmarktregionale samenwerking in 31 regio’s.. We gaan in 2019 verder met het onderzoek en brengen het verdere verloop van de samenwerkingen en projecten in kaart, met specifieke aandacht voor de borging en de continuïteit van de werkwijze: hoe zorgen de regio’s ervoor dat de samenwerking en de impact voor cliënten ook na afloop van deze eerste projecten wordt voortgezet en wordt vergroot?
Vragen over het onderzoek of de rapportage?
Kijk dan eens hier voor de tussenrapportage (november 2018). Of neem contact op met de projectleider van het onderzoek, dr. F.T.C. (Femke) Bennenbroek (085 – 303 5995, of femke@zinziz.nl).