In onze onderzoeken passen we steeds vaker de uitgangspunten van participatief actieonderzoek toe. En ook de methoden voor dataverzameling die daarbij horen. In dat kader werken we ook met persona’s.Hieronder schetsen we kort hoe werken met persona’s en geven ook concrete tips.
Wat zijn persona’s?
Persona’s zijn prototypische vertegenwoordigers van een doelgroep, met elk een eigen kijk op het leven, met eigen drijfveren en frustraties en vooral met voor hem of haar typische wensen met betrekking tot uw product of dienst. Persona’s geven een doelgroep een naam, een gezicht en een eigen (levens)verhaal. Persona’s worden niet fictief opgesteld, maar zijn een combinatie van eigenschappen van echte mensen uit de doelgroep.
In de basis heeft een persona dus veel overeenkomsten met de doelgroep, maar gaat (veel) verder dan gemiddelden. Een persona gaat dieper in op de menselijke aspecten en de redenen achter het denken en handelen. Denk hierbij aan kenmerken zoals als wensen, behoeften, gevoelens, zorgen en vragen die mensen uit de doelgroep hebben.
Hoe wij werken met persona’s
We werken vanuit een aantal uitgangspunten
- We werken doelgericht
We zetten concreet op een rij wat we willen bereiken met het werken met de persona. Bij het werken met persona’s loop je een risico op style over substance: het werken met persona’s kan zo tot de verbeelding spreken dat hete en doel op zicht wordt en dat de onderzoeksdoelen op de achtergrond verdwijnen. We stellen daarom concreet de doelen op een rij en formuleren welke onderzoeksvragen we willen beantwoorden aan de hand van persona’s

- We doen ons huiswerk
We bedenken niet zomaar persona’s, maar baseren ons op gegevens vanuit de wetenschap, benchmarks en input vanuit onze opdrachtgevers en de organisaties die meewerken aan het onderzoek. We verzamelen daarbij cijfermatige informatie, maar juist ook informatie over de leefwereld en de beleving van de doelgroep. Deze informatie hebben we immers nodig om met een persona het niveau van een casus te overstijgen.
- We maken persona’s op maat
Wat we beschrijven over de persona, is afhankelijk van de onderzoeksvragen en wat voor de respondenten belangrijk is om ‘beeld en geluid’ bij de persona te krijgen. Is het zinvol om de duur van werkeloosheid te beschrijven? Dan staat het erbij? Voegt het niks toe aan de beleving van de persona? Dan laten we het weg.
- We brengen de persona tot leven
We geven elke persona een naam en ook een foto. Maar we letten ook op algehele tone of voice voor de beschrijving (taalgebruik, quotes, taalniveau, termen, door laten klinken van emotie en humor) en de vormgeving (foto’s, afbeeldingen, kleuren, quotes, lettertypes)
- We informeren en enthousiasmeren de respondenten
De meeste professionals in het veld kennen wel het werken vanuit casuïstiek, maar niet het werken met persona’s. We informeren de respondenten dus over de werkwijze, de doelen en uitgangspunten.
- We rapporteren op een aansprekende manier
We presenteren de resultaten op een aansprekende manier, aan de hand van ‘persona kaarten’ aan de respondenten en gebruiken deze ook in de onderzoeksrapportages.