door: Femke Bennenbroek
Afgelopen weken heb ik weer veel trainingen mogen verzorgen. Waaronder een training over sturen op een effectieve groepsdynamiek voor sociaal werkers en de training ‘Van Individueel naar groepsgewijs’ die we in opdracht van DIVOSA voor beginnende en ervaren trainers verzorgen.
Ontzettend leuke trainingen om te doen, met elke keer weer bevlogen en leergierige professionals! We duiken in de complexiteit van gedragsverandering en groepsdynamiek en toch valt het me elke keer weer op dat impact soms in hele kleine dingen kan zitten. Neem nou de indeling van de trainingsruimte: wat kan simpeler zijn dan het gebruiken van tafels en stoelen? Iets wat je bijna over het hoofd kan zien. En toch kunnen tafels en stoelen een groot verschil maken.
Of je in een kring zit, aan een vergadertafel zit, of meer een bioscoopopstelling hebt, heeft bijvoorbeeld invloed op:
- De mogelijkheden tot interactie
- Het gevoel van veiligheid
- Het groepsgevoel
- De mogelijkheden die je als trainer/begeleider hebt om de dynamiek, aandacht en concentratie te beïnvloeden.
Maar het doet ook meteen iets met verwachtingen van de deelnemers: wordt er van mij een actieve bijdrage verwacht, of toch vooral luisteren? Wordt het zakelijk en serieus, of meer op de persoon gericht? Gaan we als groep aan slag, of meer individueel of in duo’s?
Als je een voorlichting geeft, een workshop of training verzorgt of een overleg begeleidt, maak het je dan makkelijk door vantevoren de tafels en stoelen zodanig neer te zetten dat het de doelen van de bijeenkomst ondersteunen in plaats van moeilijker maken. En waar let je dan op? We hebben een aantal praktische tips voor je op een rij gezet.