Domeinoverstijgend samenwerken is cruciaal voor het aanpakken van de complexe uitdagingen waar we als samenleving voor staan. Een toekomstbestendige en gezonde samenwerking staat of valt met de professionals die middenin de praktijk staan en invulling geven aan deze samenwerking. Zij kunnen als eerste signaleren wat er goed gaat, waar verbeterpunten liggen en zijn bovendien de aangewezen personen die een verbetering in de praktijk moeten brengen.
Toch kan het voor professionals lastig zijn om deze samenwerking goed vorm te geven. Ze moeten bijvoorbeeld omgaan met verschillende belangen, andere manieren van werken, en nieuwe vaardigheden ontwikkelen. Niet iedere professional beschikt van nature over de juiste tools of motivatie om dit succesvol te doen. Daarom is het belangrijk om zowel hun kunnen als hun willen in kaart te brengen en te versterken.
Vanwege deze belangrijke rol die is weggelegd voor professionals zetten wij hun perspectief centraal in ons onderzoek en evaluatie van domeinoverstijgende samenwerkingsverbanden. Hiermee stappen organisaties in een lerend proces, waarbij zij de samenwerking kunnen bijsturen, optimaliseren en verduurzamen.
Het willen en kunnen binnen de samenwerking
Het willen en kunnen van professionals in de samenwerking vormen het uitgangspunt in onze onderzoeken en evaluaties. We maken hierbij gebruik van het Integratief Gedragsmodel (IGM) om inzicht te krijgen in het individuele en het samenwerkingsbrede willen en kunnen rondom de samenwerking.
Ten eerste door inzicht te krijgen op het individuele willen en kunnen van de professional zelf: welke houding heeft deze tegenover de eigen rol in het geheel, beschikt de persoon over voldoende kennis en vaardigheden, is deze in staat om effectief om te gaan met obstakels in de context? Dat zijn allemaal factoren die van invloed zijn op hun willen, kunnen en daarmee het gedrag van het individu binnen de samenwerking.
Ten tweede door inzicht te krijgen in elkaars willen en kunnen als groep. De focus ligt hierbij op het gezamenlijke kunnen (zoals ieders kennis, vaardigheden, expertise) en willen (zoals ieders beeld van de nut en noodzaak, visie op samenwerking, uiteenlopende belangen). Dit geeft meer inzicht in de samenwerking als geheel: waar spelen tegenstrijdige belangen een rol, is er een gedeelde visie en taakopvatting en in hoeverre zet men de kennis en vaardigheden van samenwerkingspartners effectief in?
Het IGM biedt dus een kapstok door het willen en kunnen van professionals in beeld te brengen en vervolgens proactief te versterken. Deze vorm van onderzoek en evaluatie zet professionals in hun kracht en versterkt hun willen en kunnen rondom de samenwerking. Dit draagt bij aan commitment op alle niveaus, versterkt de vertrouwensband en een gedeelde visie – allemaal factoren die passen bij een effectieve samenwerking.
Wat betekenen we voor uw samenwerking?
Wij kijken naar de behoeften en mogelijkheden van uw samenwerking en bieden maatwerk in evaluatie en professionalisering. Wij brengen overzicht in de complexiteit van domeinoverstijgend samenwerken en ondersteunen u in het bijsturen en verbeteren van het proces. Het perspectief van professionals wordt vaak over het hoofd gezien in traditionele evaluaties. Juist door hen een stem te geven, worden ze ambassadeurs voor de samenwerking. Dit leidt tot:
- Enthousiaste en betrokken professionals die proactief bijdragen aan het succes van de samenwerking.
- Meer begrip van expertise, rollen en verantwoordelijkheden van professionals die in de samenwerking centraal staan.
- Verbeterde afstemming tussen wat nodig is op de werkvloer en de beleidsdoelen van de organisatie.
- Continue toetsing van de uitvoerbaarheid, doelmatigheid en doeltreffendheid van beleid.
- Bijdragen aan een toekomstbestendige en gezonde samenwerking.
Geïnspireerd om aan de slag te gaan met samenwerking? Neem contact op Anner Bindels, anner@zinziz.nl.