Bij ZINZIZ geven we regelmatig train-de-trainers. Dit zijn trainingen waarbij je de deelnemers het trainersvak uitlegt. Afgelopen weken mochten we zowel bij Werkzaak Rivierenland als bij het Kandidatennetwerk train-de-trainers geven. Wat deze training echt anders maakt zijn twee dingen:
Allereerst de oefeningen en theorie zelf. Dit gaat soms over groepsdynamiek, groepsvorming, opstellingen in het lokaal of het gebruik van materialen. Het gaat over vanuit welke rol je voor de groep staat en hoe je als facilitator werk om gedragsverandering bij je deelnemers te stimuleren. Dit doen wij vaak aan de hand van de SKILLS methodiek. SKILLS is een van de weinige, wetenschappelijk bewezen effectieve methodiek om zelfvertrouwen, motivatie, zelfsturend en probleemoplossend vermogen van cliënten duurzaam te versterken. Hoewel ook toepasbaar op één op één contact is het oorspronkelijk ontwikkeld voor groepssettings.
De tweede manier waarop train-de-trainer anders is dan ‘reguliere’ trainingen is je de deelnemers expliciet uitnodigt om jouw gedrag als trainer onder de loep te nemen. Dit levert erg interessante discussies op die soms ook echt een spiegel zijn voor je eigen gedrag. Vragen die langskomen kunnen zijn;
- Waarom ga je niet in op de vraag die gesteld wordt?
- Waarom gebruik je die soort stiften?
- Waarom liep je op dat moment daarheen?
- Hoe hou je rekening met pauzes/leerstijlen?
- Je loopt veel, waarom doe je dat?
Soms zeer gedetailleerde vragen, soms meer algemeen, maar eigenlijk altijd interessant! Elke train-de-trainer leer ik weer over mezelf en over welke afwegingen ik maak in mijn trainingen. Door deze afwegingen onder een loep te nemen kan ik mijn deelnemers bewust laten worden van het doelgericht handelen van een trainer. Mijn afwegingen hebben namelijk altijd als richtlijn; welke impact heeft het op deelnemers? Welke handelingswijze is het meeste in lijn met de doelen van de training?
Zo werk je als trainer eigenlijk heel doelgericht en methodisch, een constante reflectie of je nog de juiste dingen doet én of je de dingen nog goed doet. Je kan je misschien wel voorstellen dat aan het einde van een volle dag train-de-trainer je best moe bent en toe aan een theetje op de bank!
Wil je je zelf ontwikkelen als trainer? Of gaan jullie als organisatie meer groepsgewijs werken? Of wil je gewoon een keer sparren hierover? Neem dan vooral contact op met marte@zinziz.nl