
Aanleiding / context
Op 1 januari 2022 is Werk, Participatie en Inkomen (WPI), Gemeente Amsterdam gestart met een nieuwe organisatiestructuur. Kernfuncties bij WPI zijn uitvoerend professionals in de functie van Klantbegeleider Werk en Participatie, Klantbegeleider Inkomen en Inkomensconsulent waarvoor een basisvakopleiding nodig is. Een van de bouwstenen van WPI is Vakmanschap. WPI investeert in de vakmatige ontwikkeling van haar medewerkers om de uitdagingen in het werk met vertrouwen en met de benodigde competenties het hoofd te kunnen bieden. De functie van Klantbegeleider Werk en Participatie (hierna KB WP) is een kernfunctie bij WPI met ca. 700 medewerkers.
De functies Klantbegeleider WP en I kennen een gewijzigde taakinvulling. Er is een wens om startende klantbegeleiders uniform op te leiden, om zo als basis-bekwame medewerker aan het werk te gaan.
Onze aanpak
Samen met WPI werken we in het najaar 2023 de contouren van de vakopleiding verder uit tot een integrale vakopleiding van 6 dagen.
- De leeruitkomsten die WPI daarbij geformuleerd heeft zijn daarbij leidend.
- De focus van de vakopleiding is om een krachtige impuls te geven aan vakmanschap en de Klantbegeleiders Werk & Participatie een gemeenschappelijke basis en gemeenschappelijke taal te bieden.
- Thema’s die aan bod komen zijn:
- Ik als professional
- De organisatie
- De politieke omgeving
- De Participatiewet
- De Amsterdammer en zijn netwerk
- Re-integratie, arbeidsmarkt en scholing
- Vakmanschap en professioneel handelen
- Er wordt een basisprogramma ontwikkeld en een verkort programma. Het programma wordt afgerond met een eindtoets.
- Ook ontwikkelen we een training voor mentoren, die in samenwerking met de trainers de Klantbegeleiders Werk & Participatie begeleiden in het dagelijks werk.
- De organisatie, praktische zaken en individueel leren worden ondersteund door een online omgeving. Daar vinden de Klantbegeleiders Werk & Participatie alle praktische informatie over de vakopleiding, kunnen ze achtergrond- en verdiepende informatie raadplegen, communiceren met trainers en mentoren en e-learnings doen.