Femke Bennenbroek
Oftewel: onderschat de kracht van het geloof in eigen kunnen vooral niet! Dat geldt voor heel veel dingen, maar nu is ook met het promotieonderzoek van Suzanne Lagerveld aangetoond dat dit geloof in eigen kunnen (in het Engels mastery of self-efficacy) duidelijk geworden dat het heel erg belangrijk is bij werkhervatting bij medewerkers die zijn uitgevallen vanwege psychische klachten. Zij heeft op 2 juni haar proefschrift ‘Mastery Matters. The impact of self-efficacy and work-focused therapy on return tot work among employees with common mental disorders’ met veel succes en plezier verdedigd.
Voor haar onderzoek heeft zij een nieuwe therapie ontwikkeld: de werkgerichte cognitieve gedragstherapie (W-CGT). Deze interventie combineert technieken om psychische klachten te verminderen met technieken om arbeidsparticipatie en werkhervatting te optimaliseren. Belangrijk aandachtspunt daarbij is het versterken van het vertrouwen en het geloof van de medewerker dat hij in staat is om daadwerkelijk weer terug aan het werk te gaan.
Medewerkers die de nieuwe interventie ontvingen, keerden 65 dagen eerder terug naar werk
En dat blijkt heel erg effectief! Uit haar onderzoek blijkt dat medewerkers met psychische klachten die deze werkgerichte therapie ontvingen, 65 dagen eerder terugkeerden naar het werk dan medewerkers die de traditionele cognitieve gedragstherapie ontvingen. En dat ook nog eens op een gezonde manier: het herstel van de psychische klachten werd niet belemmerd. Dat is niet alleen heel erg fijn voor de medewerker, maar ook voor de werkgever: de kostenbesparing wordt geschat op ruim €4.000.
De interventie leidt tot een geschatte kostenbesparing van €4000,- per medewerker
Aan haar onderzoek deden 168 medewerkers die uitgevallen waren mee die kampten met veel voorkomende psychische klachten, zoals milde depressie, angst en burn-out. De helft van de groep ontving de traditionele cognitieve gedragstherapie aangeboden. De andere helft van de groep ontving een nieuw, aanvullend protocol waarin (werk)hervatting een belangrijke rol spelen. De effecten van de W-CGT waren positief ongeacht de ernst van de psychische klachten. Het vergroten van het gevoel van mastery bleken een belangrijke rol te spelen bij de snelheid van werkhervatting.
Deze interventie is zeer aan te bevelen
Er wordt dan ook geconcludeerd dat, gezien de positieve effecten en de relatief lage kosten deze interventie aan te bevelen is voor medewerkers met veel voorkomende psychische klachten. Toekomstige interventies zouden tevens gericht moeten zijn op het versterken van werkgerelateerde self-efficacy.
Nieuwsgierig geworden?
Klik hier voor het hele proefschrift.