31 regio’s zijn hard op weg om arbeidsparticipatie van mensen met psychische kwetsbaarheid te bevorderen
Dat is de belangrijkste conclusie van onderzoek naar de 31 arbeidsmarktregionale projecten gericht op optimale arbeidsparticipatie van cliënten met een psychische kwetsbaarheid. Ondanks een soms moeizame start, waarbij de GGZ, gemeenten en het UWV randvoorwaarden voor de regionale samenwerking moesten scheppen, wordt er inmiddels voortvarend aan de invulling gewerkt. Voortschrijdend inzicht wordt daarbij volop benut en het cliëntperspectief wordt expliciet meegenomen. Zo wordt in meer dan de helft van de regio’s gebruik gemaakt van de expertise van ervaringsdeskundigen.
Tegelijkertijd zijn er voor veel regio’s ook nog voldoende uitdagingen, zoals de inzet van voldoende mankracht en financiële middelen, het borgen van privacy bij gegevensuitwisseling en het actief betrekken van zorgverzekeraars en werkgevers.
Inmiddels zijn de projecten halverwege en heeft ZINZIZ, in samenwerking met het Verwey-Jonker Instituut, de landelijke trends in kaart gebracht. De belangrijkste conclusies zijn opgenomen in het rapport dat 30 oktober 2018 is gepubliceerd, samen met een aantal factsheets. Dit rapport is bovendien op de leerbijeenkomst van 1 november, georganiseerd door de Programmaraad, gepresenteerd en als basis gebruikt voor een interactieve workshop.
Over de projecten
Om de samenwerking tussen GGZ en Werk & Inkomen binnen arbeidsmarktregio’s te stimuleren , heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in 2017 een financiële impuls beschikbaar gesteld. Doel van deze stimuleringsregeling : Het verhogen van de kwaliteit van de ondersteuning van mensen met psychische aandoeningen , met als aandachtspunten:
- Het combineren van klachtenreductie en optimale arbeidsparticipatie
- Samenwerking tussen de domeinen GGZ en Werk & Inkomen structureel in de werkprocessen opnemen.
Gemeenten, UWV en GGZ-instellingen in 31 arbeidsmarktregio’s hebben in 2017 de handen ineengeslagen en hebben een samenwerkingsplan ontwikkeld . Rondom de uitvoering van deze plannen worden activiteiten georganiseerd om kennis te verzamelen en te delen, waaronder landelijke leerbijeenkomsten en onderzoek naar landelijke trends en patronen.
Vragen over het onderzoek of de rapportage?
Neem dan gerust contact op met de projectleider van het onderzoek, dr. F.T.C. (Femke) Bennenbroek (085 – 303 5995, of femke@zinziz.nl).