Column door Femke Bennenbroek
De afgelopen tijd ben ik weer veel trainingen aan het geven en komt vaak het onderwerp gedragsverandering aan bod. En steeds vaker kom ik terug op twee elementen die daarbij cruciaal zijn: verbinding en uitdaging. Want wil je gedragsverandering bij een ander faciliteren, dan kan het een niet zonder het ander. Als je een cliënt bijvoorbeeld vooral uitdaagt, zonder dat er verbinding is, zal er vooral onzekerheid en angst ontstaan bij de cliënt. Of weerstand. Met als gevolg dat er weinig verandering zal plaatsvinden en dat het alleen maar moeilijker wordt om verbinding met elkaar te maken.
Het tegenovergestelde is ook waar: vooral verbinding met de cliënt creëren, zonder een uitdaging op gedragsverandering, zal vooral comfortabel zijn. De cliënt ervaart een prettige situatie en relatie, maar voelt weinig urgentie om te veranderen en een uitdaging aan te gaan.
De gouden combinatie is dan ook om vanuit verbinding de cliënt uitdagingen te bieden. Er is voldoende veiligheid en ervaren steun om nieuwe dingen uit te proberen, eens kritisch in de spiegel te kijken en echt na te denken over de vragen die worden gesteld.
Maar waar heb je het dan over, als je het hebt over verbinding en uitdaging? Hieronder een aantal voorbeelden
Hoe doe je dat in de praktijk?
De mooiste modellen zijn de simpelste modellen. Zo ook dit model: de kracht zit ‘m in de eenvoud. Het spreekt ook direct tot de verbeelding.
Helaas is de praktijk weerbarstiger, dus hoe doe je dat nou in de praktijk? Verbinding en uitdaging met elkaar combineren? Kijk dan eens of deze training wat voor je is.
Eh, ik ben hier ver van. Alleen beleefdheid en empathie. Het werkt voor mij