Column Marte Wachter
Afgelopen maand stond er een stukje op onze website over de kracht van de groepsgewijze aanpak, waarbij AM Match even in de spotlight werd gezet. Het enthousiasme binnen deze regio was al eerder dit jaar opgevangen in een ander deel van Nederland; in de Kempen. Hier besloten ze ook te gaan werken met een groepsgewijze aanpak waarbij ZINZIZ werd gevraagd een rol te spelen in het opzetten, uitschrijven, implementeren en uitvoeren van de aanpak.
In die rol ben ik de afgelopen maanden veel in de Kempen geweest om de eerste training daar uit te voeren. Voor mij als oorspronkelijke Groningse weer een nieuw deel van het land om te ontdekken, en soms toch even wennen aan het accent. In de Kempen vond ik een warme en enthousiaste organisatie waarbij iedereen nieuwsgierig was naar de nieuwe aanpak.
De groepsgewijze aanpak (TalentPlus) is bij de WVK (sociaal werkbedrijf) ontwikkeld en zal na de fusie breed worden ingezet in samenwerking met de de integrale sociale dienst van de gemeente. Deze organisaties werkten al veel samen en besloten hiermee verder te gaan onder de nieuwe naam van Kempenplus. Talentplus is hier een belangrijk onderdeel van bij deze twee lokale organisaties.
Voortbouwen op succes bij AM Match
Hoewel de uitgangspunten en kern van de training veel overeenkomsten hebben met die van AM Match, heeft KempenPlus er een eigen traject van gemaakt. Hierbij worden de ochtenden ingevuld met training en de middagen met werkstage, speeddaten met accountmanagers, lezingen over lokale arbeidsmarkt, kennismaken met uitzendbureaus en ontspanning of creatieve oefeningen. Zo krijgen de deelnemers een gevarieerd programma en krijgt KempenPlus een duidelijk beeld van de deelnemers. Een ander voordeel hiervan is dat er veel lokale organisaties betrokken zijn bij TalentPlus, waardoor de aanpak ingebed is en aansluit op de lokale arbeidsmarkt.
Krachtige groepsdynamiek met mooie resultaten
In zes weken bouw je als trainer een band op met de groep, maar dit geldt ook voor de deelnemers onderling. Er wordt ruimte geboden voor frustraties, emoties en problemen waar de deelnemers tegenaan lopen in hun proces naar participatie. Hierdoor ontstaat een mooie groepsdynamiek waarbij deelnemers soms ’s avonds nog vacatures naar elkaar doorsturen en constant met elkaar meedenken. Daarnaast biedt de training handvatten om regie te pakken op je eigen proces; de deelnemers werken toe naar persoonlijke doelstellingen en worden door de gehele organisatie gesteund in het duidelijk krijgen of deze doelstellingen haalbaar waren, en hoe ze dan willen gaan halen. Wij zijn heel benieuwd naar de ervaringen die KempenPlus de komende tijd gaat opdoen met TalentPlus en welke resultaten het oplever, maar de eerste resultaten zijn bemoedigend: er zijn bijvoorbeeld deelnemers die al tijdens de training werk vinden!
Nieuwsgierig naar de kracht van een groepsgewijze aanpak?
Zou u een keer in gesprek willen of onze groepsgewijze aanpak ook bij uw organisatie past, neem dan vooral contact met ons op.