Vandaag is het nationale complimentendag. Meestal heb ik niet zoveel met dat soort “nationale…..-dagen”, maar bij deze dag zie je meteen dat het ook zomaar een functie kan hebben: op social media zie je overal posts die aandacht vragen voor complimenten, waarbij je wordt uitgenodigd om wat vaker complimenten te geven. Niet meer dan terecht want complimenten hebben veel positieve impact, zowel voor de ontvanger als de gever.
Stapje verder
Een compliment “Wat heb je een leuke jurk aan”, “Ik ben blij dat je er bent”, of “Goed gedaan, joh!” geeft mensen een blij gevoel en geeft je zelf ook energie. De band tussen gever en ontvanger wordt versterkt en een eventuele lastige dynamiek of situatie wordt ineens een stuk makkelijker na een compliment. Hoe iets kleins, dus heel krachtig kan zijn!
Maar ik zou eigenlijk nog een stapje verder willen gaan en je uitnodigen om naast complimenten ook positieve feedback te geven op een manier die heel krachtig is. Op een manier waardoor die ècht binnen komt bij de ontvanger. Want met complimenten loop je ook het risico dat de ander het niet echt hoort, het niet binnenkomt, of het gevoel heeft dat het niet oprecht is. Elke dag tegen iemand zeggen “Wat heb je een leuke jurk aan” verliest bijvoorbeeld snel zijn kracht.
Specifieke positieve feedback kan je dan helpen!
Als je de techniek van specifieke positieve feedback toepast, kun je met deze feedback meer impact realiseren dan met ‘gewone positieve feedback’ of een compliment. Doordat de feedback heel specifiek en gericht op de ander is, ervaart de ander deze feedback als veel oprechter en loop je minder het risico dat de ander denkt ‘Je zegt maar wat”. Specifieke positieve feedback heeft ook meer impact op het gedrag van de ander.
Specifieke positieve feedback kent de volgende stappen:
1) Benoem het gedrag dat je wil bekrachtigen, zo concreet mogelijk en spreek je waardering uit
Bijvoorbeeld: “Wat ontzettend mooi om te horen dat je bent gaan inventariseren welke cursussen er zijn gericht op omgaan met geld” … of “Ik vind het echt heel erg knap dat je na de teleurstelling over de afwijzingen op je laatste sollicitatiebrieven, toch bent doorgegaan met brieven schrijven”.
2) Maak het persoonlijk relevant door een link te leggen naar:
- Een persoonlijke waarde of prioriteit: “… dit laat zien dat je iemand bent die initiatief durft te nemen en die graag wil leren …”of “… dat laat zien dat je een enorme doorzetter bent en je je niet uit het veld laat slaan…..”
- Het positieve effect op zijn doelen: “… op deze manier ga je er zelf voor zorgen dat je op een andere manier met je geld om leert gaan” of “… daardoor gaat het je zeker weten lukken om werk te vinden”.
- Het positieve effect voor hemzelf of anderen: “… op die manier leer je het ook het meest” of “… daarmee ben je inspirerend voor ons allemaal”
De kracht van specifieke positieve feedback
Voordelen van specifieke positieve feedback ten opzichte van ‘gewone’ positieve feedback zijn dus:
- Het is geloofwaardiger en heeft daarom meer impact op zelfvertrouwen
- Het is concreter: de deelnemer weet om welk gedrag het gaat en weet dus beter welk gedrag zinvol is om vaker te vertonen
- De koppeling aan persoonlijk relevante doelen maakt de kans helemaal groot dat de ander het effectieve gedrag vaker gaat vertonen. De motivatie om het gedrag vaker te laten zien, is immers gekoppeld aan iets wat de ander zelf belangrijk vindt.
Meer tips over feedback geven en ontvangen?
Neem hier dan eens een kijkje. Daar vind je meer tips en een reader specifiek over feedback.