September en oktober zijn de maanden van congressen, symposia en kennisplatforms. Op allerlei gebieden wordt er kennis uitgewisseld en wordt er met en van elkaar geleerd. We hebben de afgelopen weken dan ook een aantal leuke workshops en inspiratiesessies mogen verzorgen waar we ook met veel plezier op terugkijken. En wij zijn niet de enige, want ook de deelnemers waren erg enthousiast!
Zo hebben we op 19 september samen met de BVK twee workshops verzorgd tijdens het Fast Forward Festival met als thema ‘WPI’s doorontwikkelingen binnen het sociaal domein’ in Amsterdam. Deze workshops richtten zich op trends en ontwikkelingen binnen het sociaal domein. Tijdens de workshops gingen mensen met behulp van opdrachten met elkaar in gesprek en ontstonden de leukste inzichten. Daarnaast leerden de deelnemers elkaar beter kennen en deelden ze informatie over interessante projecten. Ze sloten af met concrete vragen, wensen en behoeften richting de gemeente Amsterdam, hun leidinggevende, de BvK, Divosa en ook voor zichzelf.
Tijdens de kenniskring jobcoaching georganiseerd door SBCM en Cedris op 26 september hebben wij voor twee groepen jobcoaches uit het hele land, een workshop verzorgd met als thema: hoe kom je voorbij je allergie? Hoe kun je je professionele rol pakken als een medewerker of werkgever die je begeleid, dingen doet die je niet zo prettig of effectief vindt, of die zelfs in je allergie zit? We zijn aan de hand van de techniek ‘goudklompjes zoeken’ daar actief mee aan de slag gegaan en de impact van deze techniek was meteen zichtbaar: veel energie, plezier en samenwerking bij de deelnemers die elkaar daarvoor nog niet kenden (dus ook daarvoor werken goudklompjes goed).
Op 8 oktober bij het landelijke BVK congres zijn we ook aan de slag gegaan met goudklompjes, maar dan met klantmanagers. We hebben gekeken naar welke gedragingen van cliënten je kunnen irriteren en hoe je daar dan handig mee om kan gaan. Niet alleen om de cliënt verder te helpen, maar ook jezelf! Het thema LEF kwam in deze sessie daarbij ook terug: het vraagt ook lef om voorbij je eigen irritatie te willen kijken en vooral te focussen op datgene waar je de cliënt verder mee helpt.
Tijdens het kennisplatform passend werk georganiseerd door SBCM en Cedris op 8 oktober zijn we met het thema weerstand bij werkgevers aan de slag gegaan. Niet door te kijken naar praktische bezwaren of twijfels, maar vanuit de zelfdeterminatietheorie te kijken naar de belangen en behoeften van werkgevers en hoe je vanuit dit oogpunt werkgevers kan motiveren en weerstand kan voorkomen.
En we zijn nog niet klaar! Want 21 november presenteren we bijvoorbeeld op de Leerbijeenkomst regionale samenwerking Werk & Inkomen en GGZ, georganiseerd door de Programmaraad, de resultaten van ons onderzoek naar deze samenwerkingen de afgelopen twee jaar. En gaan we door het geven van interactieve workshops aan de slag met het concreet toepassen van de adviezen rondom borging en inbedding.