Afgelopen week verscheen dit bericht in het nieuws: “Wie vanuit de bijstand werk vindt, loopt een aanzienlijke kans toch terug te vallen op een uitkering, blijkt uit onderzoek.” Eerder werd al door het Sociaal en Cultureel Planbureau naar buiten gebracht dat de kans voor mensen met een bijstandsuitkering om weer aan het werk te komen nauwelijks is toegenomen na het invoeren van de participatiewet. Nu blijkt dus ook dat van de mensen die na de bijstandsuitkering wel een baan weten te vinden, een aanzienlijk deel weer terugvalt op deze uitkering. Het hele nieuwsbericht kun je hier lezen, maar hou je niet in om ook vooral dit artikel verder te lezen!
Vorige week reageerden we al in een bericht op het onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Een kort stukje hieruit, is als volgt:
“Het kan echt wel! Meer mensen duurzaam laten participeren is echt mogelijk! Dat hebben we gemerkt met onze zeer succesvolle groepsgewijze aanpak, juist ook voor zwaardere doelgroepen (30-80%) en statushouders. De uitstroom naar regulier werk met deze aanpak ligt nu op meer dan 60% bij verschillende organisaties.”
Nu ook iets geschreven wordt over het aanzienlijke aantal mensen dat na werk weer terugvalt op de bijstandsuitkering, lijkt het ons een mooi moment om nog wat aan dit bericht toe te voegen. Hoe lukt het om met onze groepsgewijze aanpak mensen duurzaam te laten participeren?
Terugval op de bijstand kan veel verschillende redenen hebben. Het werk houdt op, of na tegenslagen wordt de motivatie minder. Onze groepsgewijze aanpak houdt daar van te voren al rekening mee. De trainingen gaan daarom over veel meer dan alleen het vinden van een baan. We besteden veel aandacht aan het versterken van zelfsturend en probleemoplossend vermogen, het versterken van self-efficacy en het voeden van een gevoel van eigenaarschap, verantwoordelijk en autonomie. We helpen ze door middel van verschillende technieken met het vinden van een oplossing voor een actueel, relevant en urgent probleem (geen werk hebben), maar we sterken hen ook in hun vertrouwen en vaardigheden om obstakels in de toekomst zelf op te lossen. We reiken hen een vis aan voor een probleem dat ze ervaren, maar we leren ze ook in de toekomst zelf te vissen!
Wil je hier meer over weten, heb je een opmerking of wil je gewoon even sparren? Neem gerust contact met ons op!