Naast mijn werk bij ZINZIZ ben ik ook werkzaam als vrijwilliger van het taalcoachteam bij Vluchtelingenwerk. De invoering van de nieuwe wet inburgering die eraan zit te komen, houdt mij dan ook heel erg bezig. Hoewel de invulling van de nieuwe wet nog niet bekend is, maakt dit mij al enorm enthousiast. Deze nieuwe wet betekent namelijk: pilots. Pilots die door het hele land worden uitgevoerd om te achterhalen wat nu de invulling moet worden: bijvoorbeeld hoe intensief het programma moet worden, welke onderwerpen vooral aan bod moeten komen en hoe lang een traject duurt. ZINZIZ heeft vanuit de gemeenten Vijfheerenlanden, Gorinchem en Molenlanden de schone taak gekregen om twee van deze pilots te monitoren en evalueren: ‘duale trajecten: De Taalsnelweg naar Werk’ en ‘Z-route: De Taalpraktijk’. De dataverzameling doen wij onder andere met groepsinterviews met de deelnemers waarin zij vol enthousiasme vertellen over hun ervaringen. Inmiddels zijn wij toe aan het schrijven van de tussenevaluatie om advies te kunnen geven voor de werkwijze bij een tweede groep.
Zoals hierboven genoemd, word ik hier erg gelukkig van. Er komen daar twee dingen voor mij bij elkaar: Door mijn werk bij Vluchtelingenwerk heb ik veel contact met de doelgroep en volg ik hun ontwikkeling die zij samen met hun taalcoach doormaken. De meeste cursisten zie ik meestal maar twee of drie keer, maar hun verhalen maken dat ik ze niet snel vergeet. Door het evalueren van de pilots in Vijfheerenlanden, Gorinchem en Molenlanden, dragen we ons (kiezel)steentje bij aan het zo goed mogelijk inrichten van de dienstverlening. Zodat iedereen die na volgend jaar met deze wet te maken krijgt op een effectieve en prettige manier dit traject kan doorlopen en dat de cursisten die over een aantal jaar gekoppeld willen worden aan een taalmaatje, tegenover mij zitten met een meer zorgeloos gevoel en meer rust.
Bij ZINZIZ staat het samenbrengen van wetenschap en praktijk centraal. Wij werken vanuit een vraaggerichte aanpak waarmee we de op wetenschap gebaseerde methodes, trainingen en kennis inzetten om tegemoet te komen aan de behoeften in de praktijk. Voor mij, maar ik merk het ook bij mijn collega’s, betekent het meer dan dat. Door het samenkomen van wetenschap, praktijk en vrijwilligerswerk kan ik nog beter cliënten (en de professionals die met hen werken) bedienen en maakt dit dat wij nét dat stapje meer kunnen doen.
Naast evaluaties , ontwikkelt en implementeert ZINZIZ ook trajecten voor inburgeraars. Neem eens contact met ons op als u hierover in gesprek wil!