Vorige week, op 18 maart, vond het congres ‘De professional centraal’ van het Kenniscentrum inclusieve en sociale werkgelegenheid plaats, met als thema duurzame inzetbaarheid. Daar kon een workshop van ZINZIZ natuurlijk niet missen. Sterker nog, we deden er zelfs twee! En allebei ook nog eens twee keer.
De eerste workshop werd verzorgd door Lissa Hollmann: ‘Motiverend en activerend communiceren op de werkplek’. In deze workshop heeft zij de professionals meegenomen in de methode Coachen op de werkplek: een manier van motiverend en activerend communiceren die wij van ZINZIZ samen met Amfors en Pantar hebben doorontwikkeld. In de workshop werd gekeken naar de belangrijkste uitgangspunten van de methode, die gebaseerd is op de klassieke motiverende gespreksvoering en toepasbaar is gemaakt voor praktijkbegeleiders en jobcoaches in hun begeleiding van SW-medewerkers en cliënten. Het was een workshop van een uurtje, maar toch was er voldoende tijd om ook actief aan de slag te gaan met een aantal kerntechnieken, zodat de professionals echt een beeld konden krijgen van de kracht in de praktijk. Vooral bij de techniek effectief confronteren werd stil gestaan. Tot slot zijn aan het eind van de workshop de meningen van de deelnemende professionals over hun eerste indruk verzameld. Wij bij ZINZIZ zijn immers ook nooit uitgeleerd!
De tweede workshop werd verzorgd door Anner Bindels, Anne Wermers van ZINZIZ en Jildau His van ’t Zand, casemanager bij gemeente Ooststellingwerf: ‘Maak samen het verschil voor mensen met een psychische kwetsbaarheid’. In deze workshop hebben we wetenschap en praktijk verder bij elkaar gebracht. De impulsprojecten, in het kader van een verbeterde samenwerking tussen GGZ en W&I voor mensen met een psychische kwetsbaarheid, waren het uitgangspunt. Maar eerst werd ingegaan op de relatie tussen arbeid en psychische kwetsbaarheid en hoe ‘arbeid als medicijn’ steeds meer centraal komt te staan. Vervolgens nam Jildau His van ’t Zand de deelnemers mee in een praktijkvoorbeeld. Zij was en is namelijk lid van de projectgroep van het impulsproject in de arbeidsmarktregio Friesland. De eerste reactie na deze workshop? “Dank voor de workshop! Dit had van mij nog wel langer mogen duren!” En zo dachten wij er zelf eigenlijk ook over.
Nieuwsgierig?
Wil je meer weten over de methode waar de eerste workshop over ging? Klik dan hier of neem contact met ons op!
Wil je meer weten over de samenwerkingen tussen GGZ en Werk en Inkomen? Klik dan hier of neem ook contact met ons op. O ja, voor de workshop hebben we ook een hand-outs met nuttige links over dit thema samengesteld. Die vind je hier.