En nu in de hele organisatie!
We gaan weer aan de slag met Coachen op de werkplek bij Pantar. Maar in tegenstelling tot de eerdere twee pilotgroepen nemen we nu de hele organisatie mee! Naast de teamleiders die direct op de werkvloer medewerkers begeleiden ook de ontwikkelcoaches die hen ook coachen en afdelingshoofden, managers én HR-adviseurs.
Coachen op de Werkplek, is dat wat nieuws?
In 2019 hebben we samen met Amfors en Pantar een gesprekstechniek gericht op gedragsverandering (motiverende gespreksvoering) vertaald naar de dagelijkse praktijk van leidinggevenden van SW-medewerkers en cliënten in leerwerktrajecten. Dit was in het kader van het door ZonMw gecoördineerde programma Vakkundig aan het Werk. De behaalde resultaten hieruit hebben we gebruikt om het traject verder te verbeteren en te verfijnen. Hierdoor zijn we gekomen tot de methode Coachen op de Werkplek. Die we nu in de hele Pantar-organisatie gaan inzetten.
Coachen op de werkplek (CodW) gaat om activerende en motiverende gesprekstechnieken en dan specifiek voor het dagelijkse contact met de medewerkers, maar ook met collega’s en opdrachtgevers.
Waarom CodW?
Elke teamleider heeft wel eens gedacht: “Hoe zorg ik ervoor dat deze medewerker gaat doen wat is afgesproken?”, “Hoe kan ik door die weerstand heen komen?” of “Hoe kan ik ervoor zorgen dat die medewerker op zijn huidige niveau blijft functioneren?”. Wij weten dat je heel wat manieren hebt om dat te beïnvloeden. Het belangrijkste middel is jouw stijl van leidinggeven en je manier van communiceren en coachen. Hoe je dat middel effectief kunt inzetten, is precies waar CodW zich op richt. De kern van deze methode is het vinden van balans tussen enerzijds verbinding en veiligheid en anderzijds uitdaging. Het mooie daaraan is dat professionals de kennis en expertise die zij hebben opgebouwd in dit model mee kunnen nemen en niet een hele nieuwe methode hoeven te leren.
Wat gebeurt er nu?
Op dit moment zijn we volop aan het trainen. We nemen teamleiders, ontwikkelcoaches, HR-adviseurs, afdelingshoofden en het Management Team mee in de uitgangspunten van CodW. Om vervolgens vooral actief aan de slag te gaan met praktische technieken en het gezamenlijk bespreken van praktijksituaties. Zo komen we tot een rode draad in de manier van communiceren binnen Pantar en een ‘gezamenlijke taal’ om met en van elkaar te leren. We nemen daar de tijd voor, zodat we met elkaar echt iets kunnen laten landen binnen de organisatie.
Integraal en structureel
Niet ‘iets erbij’ of ‘iets tijdelijks’, maar een integrale, structurele manier van communiceren. Waarbij ontwikkeling, functioneren en werksfeer voorop staan. We gaan ook aan de slag met intervisies, themabijeenkomsten, coaching on the job en trainingen met acteurs. En we gaan aan de slag met denktanks van medewerkers, cliënten en professionals. Om zo continu voortschrijdend inzicht door te voeren. Formeel leren, informeel leren en van elkaar leren komt zo allemaal bij elkaar. We zijn dus écht terug. En hoe!
Meer weten over de methode?
Komende periode schrijven we daar zeker meer over! Nu al meer weten? Neem vooral contact op met Lissa Hollmann (lissa@zinziz.nl of 06-30703827).
Kijk ook eens op deze pagina van Amfors, waar we begonnen zijn met CodW, en CodW nog steeds toegepast wordt.