Gisteren heeft het AKC hun laatste cahier gepubliceerd. Extra leuk omdat dit cahier gebaseerd is op onderzoek dat ZINZIZ samen met Panteia en Muzus heeft uitgevoerd!
Het onderwerp?
Hoe beeldbellen wordt ingezet binnen arbeidsdeskundig onderzoek. We hebben beeldbellen en telefonisch contact vanuit verschillende invalshoeken belicht:
- Voor het tuchtrechtelijk perspectief hebben ze vijf professionals van het Tuchthuis geïnterviewd.
- Het perspectief van arbeidsdeskundigen is onderzocht met behulp van een enquête die door 193 mensen is ingevuld en groepsinterviews met in totaal 26 deelnemers.
- Tot slot zijn 15 diepte-interviews gehouden met klanten van arbeidsdeskundigen. Dit alles om antwoord te geven op de vraag in welke situaties beeldbellen en telefonisch contact verantwoorde alternatieven zijn voor fysiek arbeidsdeskundig onderzoek.
De resultaten van de studie bieden aanknopingspunten voor het verdere gesprek over de inzet van beeldbellen. Arbeidsdeskundigen denken hier verschillend over, maar zijn allemaal van mening dat de opdracht van de arbeidsdeskundige leidend moet zijn. Zij moeten de keuze houden om, in samenspraak met de klant, voor beeldbellen, telefonisch of fysiek contact te kiezen. Uit het onderzoek blijkt dat er situaties zijn waarin er géén alternatief is voor fysiek onderzoek. Als beeldbellen of telefonisch contact wel een alternatief is, krijgen arbeidsdeskundigen met verschillende randvoorwaarden te maken.
De uitgebreide resultaten zijn terug te vinden in Cahier 28: Onderzoek naar beeldbellen binnen arbeidsdeskundig onderzoek. Van de onderzoeksresultaten is daarnaast een factsheet gemaakt. Het rapport is een startpunt voor het verdere gesprek en geen leidraad voor arbeidsdeskundig handelen. Het is aan de SRA en NVvA om hier een vervolg aan te geven.
Meer weten?
Neem dan contact op met Marte Wachter (marte@zinziz.nl).