Hoe maken we werken in de zorg aantrekkelijk(er)?
Dat er te weinig zorgpersoneel is, weten we inmiddels. Maar een ‘tekort’ aan zorgpersoneel is misschien nog te licht uitgedrukt als we kijken naar de toekomst. In de NRC staat dat Vakbond FNV stelt dat het tekort aan personeel zo ver zal oplopen dat we afstevenen “op een zorginfarct van ongekende proporties.” De verwachting is dat we binnen tien jaar bijna drie keer zo’n groot tekort hebben als waar we nu al mee te maken hebben. Dat heeft onder andere te maken met vergrijzing, waardoor we steeds meer zorg zullen gebruiken. Ook het feit dat er medisch gezien steeds meer mogelijk is, bijvoorbeeld door technologische vooruitgang, draagt eraan bij dat we steeds meer zorg zullen gebruiken – waar we dan ook steeds meer personeel voor nodig hebben.
Een simpele oplossing voor het probleem is er niet. Conny Helder (Langdurige Zorg, VVD) zegt aan de NRC dat het aantrekkelijker maken van werken in de zorg hoog op de agenda staat. Maar wat maakt werk aantrekkelijk? Een veel gehoord geluid is het verhogen van lonen. Toch is dit maar een deel van de mogelijke oplossing. Om naar oplossingen te zoeken, is het relevant inzicht te hebben in redenen waarom huidige zorgmedewerkers hun werk verlaten. Uit een onderzoek van Avans Hogeschool, Ledencollectief IZZ en Transform uit 2020, in opdracht van VWS, bleek dat de werksfeer en samenwerking binnen de afdeling, het team of de organisatie één van de grootste redenen was om te vertrekken. Het werken aan een duurzaam organisatieklimaat waarin mensen zich gehoord voelen en waarin aandacht is voor het welzijn en de gezondheid van werknemers wordt in het onderzoek genoemd als belangrijke aanbevelingen voor werkgevers in de zorg die hun personeel willen behouden.
Bij ZINZIZ hebben we veel kennis en ervaring in huis om zorgorganisaties te ondersteunen in deze grote uitdaging. Zo ontwikkelen we hulpmiddelen die de samenwerking tussen zorgprofessionals en andere partijen versterkt, en trainen we medewerkers en leidinggevenden in gesprekstechnieken die eraan bijdragen dat de ander zich echt gehoord voelt. In actieonderzoeken betrekken we bovendien actief zorg- en hulpverleners om van hénzelf te horen waar hun behoeften liggen en welke oplossingen zij zien voor de uitdagingen waar zij dagelijks tegenaan lopen.
Meer weten wat er mogelijk is voor jouw organisatie om het personeelstekort in de zorg terug te dringen? Neem dan contact op met onderzoeker/adviseur/trainer Stefanie, via stefanie@zinziz.nl
‘Personeelstekort in zorg binnen tien jaar bijna drie keer zo groot’ – NRC