Verkennend onderzoek RMC monitoring en begeleiding van jongeren met startkwalificatie
ZINZIZ onderzocht in opdracht van Ingrado in een verkennend onderzoek de wenselijkheid van RMC monitoring en begeleiding voor jongeren met startkwalificatie. Onlangs verscheen ons rapport.
Aanleiding
Gemeenten werken binnen RMC-regio’s[1] samen om jongeren in kwetsbare positie en voortijdig schoolverlaters te monitoren en te benaderen, om zo passende ondersteuning richting duurzame participatie binnen de samenleving te realiseren. De RMC-wetgeving is momenteel alleen gericht op jongeren tot 23 jaar zonder startkwalificatie[2]. Er wordt gewerkt aan een wetsvoorstel om de leeftijdsgrens uit te breiden naar 27 jaar. Maar uit een recent CBS onderzoek[3] blijkt dat er ook veel jongeren met startkwalificatie zijn die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. ZINZIZ onderzocht daarom, met hulp van een jongere als co-onderzoeker, of monitoring en ondersteuning van jongeren met een startkwalificatie ook wenselijk is, volgens jongeren en gemeenten, en of RMC daarin een rol zou moeten spelen.
Onze aanpak
We selecteerden drie regio’s waar RMC al, in zekere mate, jongeren tot 27 jaar met een starkwalificatie ondersteunt. Dit deden we door:
- Jongeren met een startkwalificatie en ervaring met ondersteuning van RMC/gemeente:
- Een digitale vragenlijst voor te leggen (34 jongeren)
- In twee regio’s te betrekken in een groepsinterview (7 jongeren)
- Diepte-interviews af te nemen voor het opstellen van portretten (2 jongeren)
- Te betrekken als co-onderzoeker (1 jongere)
- Professionals in de drie regio’s in groepsgesprekken te bevragen (19 professionals)
Bevindingen
Voor de jongeren is het vrij duidelijk: ook sommige jongeren met startkwalificatie hebben ondersteuning nodig, omdat zij vastlopen in onderwijs of werk en er vervolgens zelfstandig (langdurig) niet meer uitkomen. De jongeren binnen dit onderzoek hebben dit zelf ervaren en zien het ook bij jongeren om hen heen. Ondersteuning kan hen en de maatschappij volgens de jongeren veel opleveren. Dat geldt ook voor monitoring en benadering: voor jongeren is de drempel om zelf ondersteuning te zoeken en vinden soms erg hoog. Maar jongeren vinden het ook belangrijk dat zij en andere jongeren ervoor kunnen kiezen om niet gemonitord te worden.
Professionals en beleidsmakers van de gemeenten zijn minder eenduidig. Het is voor veel van hen onvoldoende duidelijk hoeveel jongeren met startkwalificatie hier precies baat bij zouden hebben en of het dus de moeite waard is om er wet- en regelgeving voor op te stellen. Anderen vinden dat “elke jongere er 1 is”, het probleem van vastlopen ook te vaak onder jongeren met startkwalificatie voorkomt en monitoring en begeleiding voor alle jongeren mogelijk moet zijn. Vertegenwoordiging vanuit Werk en Inkomen is doorgaans minder overtuigd van nut en noodzaak van monitoring en begeleiding van jongeren met startkwalificatie, vanuit RMC is die overtuiging groter.
Uitbreiding van monitoring en begeleiding naar jongeren met startkwalificatie zou de jongeren en de maatschappij ook volgens deze professionals veel op kunnen leveren, zoals het in beeld hebben en houden van jongeren die dat nu niet zijn, waardoor preventiever gehandeld kan worden, veel leed voorkomen kan worden en voor de jongeren veel tijdswinst geboekt zou worden.
Gezamenlijk zien de professionals de meeste meerwaarde van monitoring en begeleiding voor jongeren afkomstig van mbo-2, 3 of 4 opleidingen, jonge ouders en statushouders met startkwalificatie: die lopen volgens hen nog relatief vaak vast zonder ondersteuning.
Er is een (lichte) voorkeur voor RMC om deze taak te vervullen, mocht deze in de toekomst uitgebreid worden naar jongeren met startkwalificatie, onder andere doordat RMC een outreachende aanpak heeft die goed aansluit op de wensen van de jongeren. Professionals en jongeren vinden echter vooral dat goede samenwerking tussen RMC en Werk en Inkomen nodig is om in de verschillende behoeften van jongeren te kunnen voorzien.
Meer weten?
Heb je vragen over dit onderzoek, neem dan gerust contact op met projectleider Anner Bindels (anner@zinziz.nl)
[1] RMC = Regionale Meld- en Coördinatiefunctie (RMC).
[2] Een startkwalificatie is een havo- of vwo-diploma of een diploma van een opleiding op niveau 2, 3 of 4 van het mbo.