Van voetbal tot coaching on the job: allebei leuk (en spannend)!
Transfer
Waar denk jij als eerst aan bij het woord transfer? Ik vermoed aan iets van overdracht. Maar wat voor overdracht? Grote kans dat dat ligt aan je vak of aan je interesses. Als je een voetballiefhebber bent, denk je waarschijnlijk aan de spannende fase waarin de vraag ‘Welke spelers blijven en wie worden verkocht?’ centraal staat. En als je veel internationale zaken doet, dan komt het bestaan van geldtransferservices misschien wel als eerste bij je op.
Ik als trainer zijnde denk echter direct aan – voor mij – een van de lastigste dingen rondom trainingen geven, namelijk de transfer van trainingen. Dat is ervoor zorgen dat wat iemand in de training oefent en leert ook toepast in de eigen praktijk buiten de trainingsruimte. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je als trainer kunt doen om dat te realiseren met als mijn persoonlijke favoriet: coaching on the job!
Een aanvulling op trainingen
Wij bij ZINZIZ zetten coaching on the job aanvullend op groepstrainingen in om zo het leereffect te vergroten. Het is bij uitstek geschikt om te borgen dat een bepaalde methodiek of werkwijze ook in de praktijk wordt geoefend, toegepast en beklijft. Om een idee te geven wat het inhoudt, neem ik je mee in onze bezigheden bij het SW-bedrijf Pantar. Op dit moment zijn we daar professionals (teamleiders en ontwikkelcoaches) aan het trainen in activerende en motiverende gesprekstechnieken voor het dagelijkse contact met de medewerkers en collega’s. Naast de trainingen wonen wij van ZINZIZ ook een echt gesprek tussen professional en medewerker bij. Dat is het moment waar de de coaching on the job plaatsvindt.
Het gesprek en de coaching
Tijdens de coaching on the job krijgt de professional 1 op 1 begeleiding en feedback op het gebied van de technieken die we in de training bespreken en de persoonlijke ontwikkeldoelen. Als voorbereiding vragen we een aantal vragen te beantwoorden zoals welk doel de professional in het gesprek wil bereiken. We bespreken dat met elkaar voor. Na het gesprek, waar ik bij zit, koppel ik mijn observaties terug en stuur ik deze ook nog na op papier. Uiteraard met veel aandacht voor veiligheid en verbinding. Op deze manier zorgen we ervoor dat de professional voeding krijgt op eigen, individuele ontwikkeldoelen, voeding krijgt in het zelfvertrouwen en het toepassen van de gesprekstechnieken die in de training centraal staan, de vertaalslag naar zijn eigen dagelijkse praktijk kan maken en soms ook inzicht krijgen in eigen ‘blinde vlekken’, of belemmerende overtuigingen.
Kan dat spannend zijn voor de professional? Jazeker! Maar zou het eerlijk zijn als wij in het sociaal domein alleen onze cliënten en medewerkers uitdagen en onszelf niet? Volgens mij niet!
Wil je meer weten? (Over coaching on the job dan, want over voetbal weet ik niet zó veel ) Neem dan gerust contact met mij op via lissa@zinziz.nl.