Op 10 oktober jl. organiseerde de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving een conferentie over het verkleinen van gezondheidsverschillen. Daarin vroeg de Raad zich af hoe we van ‘weten’ de stap zetten naar ‘doen’. Omdat we bij ZINZIZ ons ook inzetten voor het verkleinen van gezondheidsverschillen (bijvoorbeeld in het project Samen Kansrijk en Gezond) en maar al te graag woorden omzetten in daden, waren we benieuwd hoe de RVS en andere bezoekers zich hiervoor hard maken. Van de conferentie hebben we enkele mooie aandachtspunten op een rijtje gezet:
- Gezondheid is niet een individuele aangelegenheid. We zijn wel eens geneigd om dat te vergeten. Als het bijvoorbeeld gaat om preventie, dan is er veel aandacht voor leefstijlinterventies die gezondheidsverschillen proberen te verkleinen door de leefstijl van individuen te veranderen. Hoewel zulke interventies waardevol kunnen zijn, doet het op zichzelf nog onvoldoende recht aan de achtergrond waartegen gezondheidsverschillen optreden. Zo is het bijvoorbeeld al lang bekend dat gezondheid zeer sterk samenhangt met iemands sociaaleconomische situatie. Door je uitsluitend te richten op het individu, ga je eraan voorbij dat bijvoorbeeld geldzorgen een enorm grote impact kan hebben op iemands gezondheid. Aangezien het individu hier maar beperkte invloed op heeft, moet de oplossing niet uitsluitend op individueel niveau worden gezocht.
- Tegenwoordig stellen we onszelf in beleidsvorming steeds vaker de vraag hoe gezondheid een plek kan krijgen in beleid op andere gebieden. Sommigen stellen zelfs dat de vraag altijd moet worden gesteld: ‘Wat kan [dit] beleid kan doen voor gezondheid?’ Jet Bussemaker pleit in haar speech tijdens de conferentie voor een omkering in ons denken hierover. Gezondheid maakt het juist mogelijk om datgene te doen wat voor jou van betekenis is. Hoe kan gezondheid bijdragen aan het leven dat mensen willen leven? Oftewel: wat kan gezondheid doen voor andere (beleids)domeinen?
- In plaats van óver mensen te praten en wat zij moeten doen om gezond te worden, ga je uit van wat mensen zelf aangeven te willen bereiken en nodig hebben. “Wat heb jij nodig om je morgen een beetje beter te voelen?” is dan een mooie vraag om aan te sluiten bij de belevingswereld van mensen zelf en wat zij daarin waardevol vinden.
Meer weten over de conferentie? Lees hier een impressieverslag: Jaarconferentie Gezondheidsverschillen verkleinen: van weten naar doen | Nieuwsbericht | Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (raadrvs.nl)
Wil je weten hoe we bij ZINZIZ bijdragen aan het verkleinen van gezondheidsverschillen, of rondom dit onderwerp in gesprek gaan? Neem dan contact op via stefanie@zinziz.nl.