Door Femke Bennenbroek
Deze maand zijn we gestart met een nieuwe fase van het project Verzuimbegeleiding binnen sociaal werkbedrijven. Vorig jaar hebben we een methode ontwikkeld met het integratief gedragsmodel als kapstok voor het begeleiden van medewerkers van sociaal werkbedrijven die langdurig verzuimen. Bij Amfors, AM Match, Tiem en UW bedrijven zijn taskforces en de medewerkers aan de slag gegaan met deze methode. Tegelijkertijd hebben we met een proces- en effectevaluatie heel veel ervaringen en indrukken opgehaald, die we met elkaar hebben vertaald naar adviezen voor doorontwikkeling.
Daarbij hebben we onder andere aandacht besteed aan:
- Flexibiliteit van de methode vergroot. Het was voor niet alle medewerkers zinvol om de modules in een vaste volgorde te doorlopen. We hebben de methode nu zo opgezet dat in de volgorde gevarieerd kan worden. Wel hebben we een voorkeursvolgorde aangegeven (vanuit inzicht in de situatie en kwaliteiten, doelen stellen en een plan maken, om vervolgens strategieën te bedenken om dit plan uit te voeren en om te gaan met lastige situaties).
- De groepsgesprekken optioneel te maken. De groepsgesprekken waren voor sommige medewerkers reden om niet mee te doen. We hebben deze groepsgesprekken optioneel gemaakt en de taskforce handvatten geboden om op een andere manier de voordelen van het groepsgewijze te bereiken.
- De naam van de methode. Om weerstand te voorkomen hebben we de naam van de methode veranderd naar ‘Verbinding houden met werk’. Eerder werd namelijk aangegeven dat medewerkers door de naam toch het gevoel kregen ‘koste wat het kost’ meteen weer aan het werk moesten
- De taal en toon. Bepaalde teksten bleken lastig en die hebben we daarom aangepast.
- Informatie toegevoegd om je voor te bereiden op weer gaan werken. Veel medewerkers die weer kunnen gaan werken, voelen een drempel om dat ook te doen. Onder andere door de reacties die ze van collega’s verwachten en onzekerheid over wat je wel en niet vertelt. Om ze daarbij te ondersteunen hebben we een module toegevoegd.
Inmiddels zijn de taskforces van de 4 betrokken sociaal werkbedrijven aan de slag gegaan met de doorontwikkelde methode. Ook hier doen we weer een proces- en effectevaluatie, zodat we eind van dit jaar aan de slag kunnen met het vertalen van de opgedane inzichten naar een definitieve versie van de methode.
Meer weten?
Kijk dan ook eens hier:
- Een eerder nieuwsbericht over dit project: Verzuimbegeleiding gestart
- Van hoofdpijndossier naar kans: artikel in het SW-journaal over dit project
- Meer informatie over het integratief gedragsmodel.
Of neem dan contact op met de projectleider, Femke Bennenbroek (femke@zinziz.nl of 06-34028906)
Noot:
Dit project voert ZINZIZ samen met Muzus, SBCM, Cedris, AM Match, Amfors, Tiem en UW Bedrijven uit. Met als doel om op basis van evidence based practice een nieuwe begeleidingsmethodiek te ontwikkelen. Het project is mogelijk gemaakt door een subsidie vanuit het programma Verbeteren Poortwachter, gecoördineerd door ZonMw.