Door Lisa Knelange
Bij ZINZIZ spreken we vaak over de gouden balans tussen verbinding-veiligheid (hierna verbinding) en uitdaging. Dit simpele maar effectieve model laat zien dat je voor gedragsverandering deze balans goed in de gaten moet houden. Zo ook bij het geven van een workshop of training. Als je iemand die je training volgt vooral uitdaagt, zonder dat er verbinding is, zal er vooral onzekerheid, angst of weerstand ontstaan bij de deelnemer. Met als gevolg dat de deelnemer misschien wel helemaal niets meekrijgt van je training. Teveel verbinding met de deelnemer creëren, zonder ze bijvoorbeeld uit te dagen in hun deelname in de training zal comfortabel zijn en een prettige sfeer creëren, maar er zal door de deelnemer weinig urgentie worden gevoeld om een uitdaging aan te gaan.
Ik ben ooit wel eens een workshop begonnen met de mededeling: ‘Welkom bij deze workshop over de gouden balans tussen verbinding en uitdaging. We gaan vandaag vooral rollenspellen met elkaar doen en dan zal ik beoordelen hoe jullie de balans toepassen’. Bij de meeste deelnemers zag je de meteen hun gezicht vertrekken. Er viel een oncomfortabele stilte. Ik keek de deelnemers stuk voor stuk aan, terwijl je ze zag denken.. had ik maar een andere workshop gekozen.
“Nee hoor grapje, dat gaan we niet doen!’, riep ik. De zaal barste in lachen uit. Het was duidelijk dat er wat spanning los kwam.
Ondertussen was ik stiekem wel tevreden: mijn experimentje was gelukt. Ik wist dat het starten van mijn workshop op deze manier (mijn workshop deelnemers zelf laten ervaren ze voelen bij hoge uitdaging, zonder veel verbinding) érg uitdagend zou zijn. Maar in het gelach erna zag je mensen contact met elkaar en met mij leggen: mijn uitdaging had ook verbindend gewerkt. Een goede start van de workshop!
Lachen met elkaar is ongelooflijk verbindend. Maar, er zit wel een risico aan het inzetten van humor. Het kan namelijk ook erg uitdagend zijn, waardoor het maken van verbinding juist lastiger wordt. Denk aan een comedian die een kwetsende grap maakt waar de helft van het publiek om kan lachen en de helft niet. Die is de helft van zijn publiek voor de rest van zijn show kwijt.
Ook als je iemand wilt aanzetten tot gedragsverandering gaat het bij de gouden balans om hoe de ontvanger het ervaart, niet om hoe jij het bedoelde. Ben jij ook iemand die humor gebruikt om verbinding te maken? Blijf goed op de signalen van de persoon of personen om je heen letten.
Nieuwsgierig?
Wil je meer weten over hoe je binnen jouw organisatie verbinding en/of uitdaging kan stimuleren? Neem contact op met Anner via het contact formulier.