Door Bob Walree
Het rapport van de Nationale Ombudsman concludeert recentelijk in het rapport ‘Inspraak mag geen vinkje zijn’ dat de meerderheid van de inwoners die onder de Participatiewet vallen, onvoldoende invloed ervaren op hun eigen situatie. Zo wordt er nog onvoldoende gekeken of (snelle) uitstroom uit de bijstand op lange termijn vol te houden is. Hierdoor bestaat het risico mensen met een arbeidsbeperking weer te snel thuis komen te zitten. Er wordt niet altijd gekeken naar het ‘willen’ en ‘kunnen’ van een persoon waardoor het aanbod van banen niet goed aansluit.
En als er over het ‘willen’ en ‘kunnen’ gesproken wordt, dan zien wij natuurlijk meteen de link naar het IGM (integratief gedragsmodel) wat wij veelvuldig gebruiken in veel van onze activiteiten. Dit kan een zeer waardevol middel zijn om cliënten te ondersteunen in het realiseren van optimale arbeidsparticipatie. Het model kan aantonen wat iemand beweegt of juist afremt. Zo wordt er in het rapport een voorbeeld gegeven dat iemand met rugpijn in banen terechtkwam die de persoon qua belastbaarheid niet aankon. Als de belastbaarheid dus onvoldoende is, is de kans kleiner dat iemand geschikt is voor ‘zwaar’ werk (gedrag), wat uiteindelijk resulteert in geen duurzame arbeidsparticipatie (doel).
Het rapport van de Ombudsman benadrukt ook dat burgers die (langdurig) in de bijstandsuitkering zitten behoefte hebben aan regelmatig contact en een vast aanspreekpunt. Dit is voor ons ook een herkenbaar thema in een aantal projecten waar wij momenteel mee bezig zijn. Een voorbeeld hiervan is dat wij in samenwerking met Senzer een plan van aanpak ontwikkelen voor een verdieping van de dienstverlening voor mensen met een (zeer) grote afstand tot de arbeidsmarkt.
Wil je meer weten over het IGM en/of andere projecten waar wij nu mee bezig zijn, bel of mail vooral even met Anner Bindels via anner@zinziz.nl of 06-40631394.