Door Lena Wever
Beweging brengen in vastgelopen casuïstiek én de samenwerking in jouw regio?
Doe mee met een bijeenkomst Whole System in the Room
Hulpverleners die aanlopen tegen de grenzen van wat er kan en mag, gezinnen die vastlopen door knellende regels en beleidsmakers of managers die een weg moeten vinden tussen verschillende belangen. Dat zijn voorbeelden van knellende casussen: de ondersteuning loopt in de praktijk vast en het gevoel van ‘complexiteit’ overheerst.
Voor professionals wordt het niet alleen ‘complex’ wanneer een gezin een combinatie van sociaaleconomische of psychosociale problemen heeft. ‘Complex’ wordt het wanneer professionals willen ondersteunen, maar aanlopen tegen de grenzen van wat er kan en mag. Zijn er dan ook nog veel verschillende partijen betrokken met iedereen een eigen werkwijze of prioriteiten, dan wordt het ‘ingewikkeld’. Dat werkt door op de hulpvragers: ze worden door een alsmaar grotere groep professionals geholpen, moeten hun vraag steeds opnieuw uitleggen en raken het overzicht kwijt.
Je vasthouden aan je eigen perspectief en bekende werkwijze kan een strategie zijn om voor jezelf houvast te zoeken als het ingewikkeld wordt. Anderen ervaren juist moedeloosheid wanneer ze het gevoel hebben dat ze geen beweging kunnen brengen in een vastgelopen casus en aanlopen tegen het systeem.
Complexiteit vraagt om uitzoomen, verschillende perspectieven uitwisselen en met elkaar in gesprek gaan over wat er wél kan en nodig is.
Deze uitgangspunten staan centraal bij Whole System in the Room, een project in het Programma Maatwerk Multiprobleemhuishoudens (PMM) dat wij doen in samenwerking met de ministeries OCW & SZW, Sam en Movisie.
We organiseren bijeenkomsten waarin we alle betrokkenen rondom een casus bijeenbrengen: professionals, managers en beleidsmakers, ervaringsdeskundigen. Met het ‘Whole system in the Room’ gaan we in gesprek aan de hand van een ingebrachte casus – het doel is niet het oplossen, maar het gebruiken van de casus als middel voor een goed gesprek. In de werkvorm van een werkvorm reflecteren we, wisselen van perspectief over wat er volgens een ieder écht toe doet en denken na over oplossingsrichtingen. Hierdoor stimuleren we professionele reflectie, samenwerking en planten we eerste zaadjes om anders te denken én te doen.
Ben je nieuwsgierig naar onze werkvormen voor professionele reflectie en het leren van andere perspectieven? Neem dan contact op met Femke Bennenboek (femke@zinziz.nl).