Door Bob Walree
Op 22 november mag elke Nederlander weer naar de stembus. Sinds de afschaffing van de opkomstplicht in 1970 ligt het opkomstpercentage bij landelijke verkiezingen in Nederland zo rond de 75%.
Dat iemand wel of niet gaat stemmen kan van veel factoren afhankelijk zijn. Om dat in kaart te brengen kan je bijvoorbeeld het integratief gedragsmodel (IGM) gebruiken. Dit model gebruiken wij veelvuldig in onze activiteiten. Het kan worden gebruikt om motivatie en gedrag van mensen te kunnen begrijpen en daarnaast te beïnvloeden.
Als bijvoorbeeld veel familieleden en/of vrienden gaan stemmen is iemand wellicht sneller geneigd om ook te gaan stemmen (sociale druk). Bijvoorbeeld bij jongeren tussen de 18 en 21 jaar die voor het eerst mogen stemmen kan dit een belangrijke factor zijn. Ook kan men worden beïnvloed door meningen in de media die een boodschap uiten als ‘het is voor de democratie belangrijk dat je gaat stemmen’.
Daarnaast kunnen er dingen spelen rondom belastbaarheid en context die niet ideaal zijn. Het kan natuurlijk zijn dat iemand fysiek niet in staat is om te gaan stemmen, en dat het onmogelijk is om bij het stembureau te komen. Of dat iemand op 22 november in het buitenland zit. Hoe gaat diegene dan om met niet ideale omstandigheden (zoals beperkte belastbaarheid of negatieve sociale druk) om toch een stem uit te brengen. Oftewel, komt diegene dan in actie om iemand bijvoorbeeld te machtigen. Dit gaat dan over de factor zelfregulering.
Daarbij speelt houding ook een belangrijke rol in het stemgedrag. Ziet diegene überhaupt het nut om te gaan stemmen? Heeft diegene bijvoorbeeld het gevoel dat zijn of haar stem iets uitmaakt? Of worden er alleen maar nadelen gegeven over het uitbrengen van een stem?
https://www.integratiefgedragsmodel.nl/
Mocht dit laatste nu het geval zijn, dan kan je een techniek inzetten zoals bijvoorbeeld de beslisbalans. Daarin zet je beide opties naast elkaar, dus ‘wel stemmen’ en ‘niet stemmen’. Per optie zet je de voor- en nadelen op een rij. Vervolgens kan je diegene vragen welke 3 dingen hij of zij het belangrijkst vindt vanuit de verschillende rijtjes. Op deze manier kan het zijn dat iemands houding verandert omdat er ook naar voordelen gekeken wordt. Mogelijk vindt diegene dan alsnog zijn of haar weg naar het stemlokaal!
Wil je meer weten over het Integratief gedragsmodel (IGM) en de technieken (zoals de beslisbalans)die wij hanteren in onder andere training en coaching, neem dan contact op via de button rechts onderaan.