Organisaties binnen het sociaal domein & zorg en welzijn kunnen tussen 18 november en 16 december subsidie aanvragen voor activiteiten die veerkracht en zeggenschaap van medewerkers bevorderen. De subsidie wordt aangeboden door het ministerie van VWS, organisaties kunnen ondersteuning bij de aanvraag krijgen vanuit het Landelijk Actieplan Zeggenschap. Waar in voorgaande rondes meer dan 200 zorgorganisaties hebben deelgenomen, hoopt het ministerie nu dat ook sociaal werk organisaties zich aanmelden en met een lokaal actieplan zeggenschap aan de slag gaan. Hoe kunnen medewerkers bijvoorbeeld zelf mee beslissen als het gaat om hun professie, en in hoeverre krijgen zij kans om inspraak en invloed te hebben bij beleidsafwegingen die aan hun beroepsgroep raken?
Meerwaarde van verschillende perspectieven
Dat organisaties medewerkers beter willen betrekken heeft niet alleen te maken met het binden en boeien van medewerkers in een krappe arbeidsmarkt. Er is namelijk steeds meer bewustzijn hoe belangrijk en waardevol de perspectieven van medewerkers zijn als het gaat om verandervragen. Zeker het betrekken van een diverse groep medewerkers met verschillende ervaringen, kwaliteiten en perspectieven is een krachtige manier om tot oplossingen te komen te werken en om draagvlak te creëren voor verandering.
Uitdaging van zeggenschap organiseren
In de organisaties waarmee we samenwerken merken we dat zeggenschap een steeds groter thema wordt. Daarbij is het soms ook een uitdaging hoe dit formeel te organiseren. Uit onderzoek blijkt namelijk dat medewerkers steun nodig hebben om hun zeggenschap te ontwikkelen. Ook willen zij leeractiviteiten graag op een informele manier integreren in hun dagelijks werk. Dat vraagt om een goed plan dat structuur biedt maar ook aansluit bij de dagelijks werkpraktijk.
De subsidieoproep ‘Zeggenschap en Veerkracht’ is hiervoor een mooie kans die we daarom graag onder de aandacht brengen. Ook omdat deze heel goed gecombineerd kan worden met onze innovatieve manier van medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO).
Een voorbeeld: zeggenschap bevorderen door actieonderzoek
Een manier om zeggenschap van medewerkers te bevorderen is namelijk om de verhalen en ideeën van medewerkers ruimte te geven waar dat normaalgesproken niet gebeurt. Afgelopen jaar hebben wij dat gedaan door het medewerkerstevredenheidsonderzoek van Zonnehuisgroep Noord als actieonderzoek uit te voeren.
Actieonderzoek is een manier van onderzoeken waarbij een praktijkverandering centraal staat en betrokkenen al doende leren. Leren en verbeteren gaan dus hand in hand. Dat gebeurt in een doorlopend proces van verkennen, plannen maken, acties uitvoeren, observeren en reflecteren. Het onderzoek is gericht op het verbeteren van de eigen praktijk en het ontwikkelen van kennis over die verbetering.
In ons onderzoek werd medezeggenschap heel natuurlijk versterkt door het perspectief van medewerkers te benutten: als mede-onderzoeker signaleren zij behoeften op de werkvloer, bedenken vanuit hun eigen ervaring en expertise een plan van aanpak en voeren het plan vervolgens ook uit. In ons onderzoek droeg dat niet alleen bij aan zelfvertrouwen en eigen regie van medewerkers, maar ook tot positieve energie in de hele organisatie en veranderingen die gedragen worden op de werkvloer.
We zagen hoe medewerkers tijdens het onderzoek gesterkt werden in hun zelfvertrouwen en hun eigen regie. Ze konden signaleren welke behoeften ze op de werkvloer tegenkomen, en
Ben je benieuwd naar onze aanpak? Lees hier meer het innovatief medewerkerstevredenheidsonderzoek door actieonderzoek of neem contact op met Lena Wever (lena@zinziz.nl, 06 3463 5052).