Het benutten van ‘zelfredzaamheid’ van bewoners en het versterken van ‘familiebetrokkenheid’ zijn actuele ontwikkelingen voor veel zorginstellingen. Dit zijn namelijk waarden waar we in de loop der jaren anders naar zijn gaan kijken, en die we inmiddels zien als onderdeel van goede zorg. Tegelijkertijd spelen ook praktische drijfveren mee, namelijk het vinden van duurzame oplossingen om om te gaan met de hoge druk op de zorg. Van zorgmedewerkers wordt hierdoor gevraagd dat zij hun rol anders gaan invullen.
Om beleidsveranderingen in samenspraak vorm te geven door te luisteren naar wat er rondom deze vraag speelt in de dagelijkse werkpraktijk, heeft Zonnehuisgroep Noord ZINZIZ gevraagd om een actieonderzoek te doen: wat hebben medewerkers nodig om hun rol anders in te vullen? Wat vraagt de samenwerking met mantelzorgers en familie van hen? En wat hebben zij nodig om anders te kijken naar de zelfredzaamheid van bewoners?
Inmiddels zijn we al even met het project op weg. Samen met een groep mede-onderzoekers, die allemaal werken in verschillende functies en locaties van de organisatie, hebben we verschillende onderzoeksactiviteiten uitgezet. Dat waren reflectiesessies met elkaar over de betekenis van de rolverandering, en onderzoeksactiviteiten die de mede-onderzoekers in hun eigen team hebben uitgezet. Dat leidt tot interessante inzichten hoe dergelijke ‘containerbegrippen’ op de werkvloer begrepen worden: welke waarden liggen er voor mensen over, en aan welke uitdagingen raakt het? Dat kan gaan over wat we met elkaar als goede zorg beschouwen, de invulling van de eigen rol. Ook worden routines en patronen zichtbaar in hoe er wordt samengewerkt binnen een team, maar ook wat behoeften zijn richting het management: wat vraagt het om duurzame verandering te faciliteren, bijvoorbeeld in de communicatie, van de rol van de manager, ruimte geven aan goede ideeën van individuele medewerkers, en het methodisch doorvoeren van veranderingen?
Met een waarderende insteek van het actieonderzoek kijken we vooral naar voorbeelden waar het goed gaat en waar energie ligt. Maar kijken we ook naar aannames, heilige huisjes, en geleerde lessen uit het verleden. We vinden het mooi hoe Zonnehuisgroep Noord op deze manier ruimte en gehoord geeft aan de ervaringen uit de werkpraktijk, en dit wil meenemen in het inzetten van de genoemde veranderopgaven. We zijn benieuwd naar de eindresultaten van het onderzoek: welke adviezen gaan we formuleren, en op welke manier gaan we die communiceren zodat de boodschap daar aankomt waar verschil wordt gemaakt? En welke verandering kunnen de mede-onderzoekers teweeg te brengen door het uitzetten van onderzoeksactiviteiten?
Ben je nieuwsgierig naar onze werkwijze? Neem gerust contact op!