We verzorgen weer een nieuwe train de trainer voor het uitvoeren van de SKILLS-trainingen, dit keer voor een enthousiaste en ervaren groep trainers van Orionis Walcheren.
SKILLS-trainingen, hoe zat het ook alweer?
Laten we dat eens uitdiepen, want er ontstaan vaak misverstanden. De term SKILLS-trainingen verwijst naar een specifieke reeks gedragsgerichte interventieprogramma’s die oorspronkelijk zijn ontwikkeld door het Michigan Prevention Research Center (MPRC) aan de Universiteit van Michigan voor het Winning New JOBS Project, dat in 1984 begon. Deze trainingen zijn wetenschappelijk onderbouwd en richten zich op het aanleren van effectief gedrag, bijvoorbeeld bij het zoeken naar werk, het versterken van zelfvertrouwen of het omgaan met stress. Ze zijn gebaseerd op inzichten uit de gedragspsychologie en evidence-based benaderingen en sluiten perfect aan bij de opdracht die wij in Nederland binnen het sociaal domein (zoals sociale werkvoorzieningen en afdelingen werk en inkomen) ook vervullen.
Waar ontstaan de misverstanden?
Het woord “skills” wordt in het Nederlands vaak gebruikt als synoniem voor allerlei vaardigheden, zoals digitale vaardigheden, taalvaardigheden of sociale vaardigheden. Ook zie je steeds vaker projecten in het sociaal domein met het woord ‘skills’ in de titel van het project, de dienst of het product. Denk aan initiatieven zoals het Skills Paspoort, House of Skills of het belang van 21st century skills.
Hoewel bij beide dus het woord “skills” wordt gebruikt, doelen wij met SKILLS-trainingen op iets anders dan wanneer we het in het algemeen over vaardigheden hebben. Het gaat hier niet om een lijst van competenties, maar om het daadwerkelijk veranderen van gedrag via gestructureerde training. Het doel is om mensen in staat te stellen om deze vaardigheden daadwerkelijk toe te passen in hun dagelijks leven. En dat doen we door zelfsturing te stimuleren: de deelnemers leren hoe ze zichzelf kunnen sturen en hun eigen gedragingen kunnen bijsturen, zodat ze deze veranderingen ook duurzaam kunnen volhouden.
Waarin trainen we de trainers?
In de vijf mechanismen van SKILLS (referent power, sociale steun, actief leren, gedrag sturen en inoculatie), groepsdynamieken en het omgaan met weerstand. We focussen op hoe je als trainer anderen kunt helpen om hun gedrag te veranderen door de vijf mechanismen zelf toe te passen. Practice what we preach!
De kracht van een groep
Een belangrijke kracht van de SKILLS-trainingen is de groepsdynamiek. Het werken in een groep maakt het leren niet alleen interactiever en motiverender, maar biedt ook de kans om van anderen te leren en anderen van jou te laten leren. Dit versterkt de training, omdat je gezamenlijk met uitdagingen aan de slag gaat, je samen zelfvertrouwen opbouwt en van elkaar leert hoe je bepaalde situaties kunt aanpakken.
Meer weten?
Wil je meer weten over de SKILLS-trainingen of ben je benieuwd naar hoe wij trainers binnen sociale werkvoorzieningen of afdelingen werk en inkomen verder ondersteunen in hun ontwikkeling? Neem dan contact met ons op! We delen graag meer informatie en denken mee over wat voor jouw organisatie passend is.