Aanleiding / context
Schouders eronder is een landelijk programma, gesubsidieerd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en uitgevoerd op het initiatief van Divosa, de Landelijke Cliëntenraad, NVVK, Sociaal Werk Nederland en de VNG. Het programma is bedoeld om de schuldhulpverlening in Nederland te verbeteren. Er gaat al veel goed in de schuldhulpverlening, maar het kan nog beter.Schouders Eronder wil onder meer kennis en vakmanschap verbeteren van iedereen die een rol heeft in het signaleren, voorkomen en oplossen van schulden. Binnen enkele jaren moet iedereen binnen de schuldhulpverlening kunnen werken met de beste methoden. Zodat er zoveel mogelijk mensen met schulden zo goed mogelijk geholpen kunnen worden.
Schouders eronder is in 2017 gestart en als onderdeel van de eerste periode van het programma hebben de vijf initiatiefnemers ZINZIZ gevraagd om de werkwijze, de processen en de samenhang van de activiteiten te evalueren, maar bovenal in kaart te brengen of de beoogde impact wordt gerealiseerd.
De evaluatie
Om de doeltreffendheid en de samenhang van de activiteiten van Schouders Eronder te toetsen, is ons gevraagd om een tussen-en eindevaluatie te verzorgen. In deze evaluatie leggen we de focus op:
- Het in kaart brengen van de stand van zaken van de activiteiten, doelen en resultaten
- Evaluatie van de ervaren en verwachte effectiviteit, doeltreffendheid en meerwaarde voor de dagelijkse praktijk van professionals en vrijwilligers in de sector
- In kaart brengen wat succesfactoren, afbreukrisico’s, praktische uitdagingen en randvoorwaarden zijn
- Adviezen opstellen voor:
- Het optimaliseren van de werkwijze, invulling en uitvoering van de activiteiten
- Het versterken van de effectiviteit, doeltreffendheid en meerwaarde van Schouders Eronder, met speciale focus op de transfer van kennis en activiteiten naar de dagelijkse praktijk van professionals en vrijwilligers.
Vragen over het onderzoek of de rapportage?
Neem dan gerust contact op met de projectleider van het onderzoek, dr. F.T.C. (Femke) Bennenbroek (085 – 303 5995, of femke@zinziz.nl).