Door Aida Buckle
Op donderdag 12 maart was ik samen met mijn collega Elli Travalou aanwezig bij de Praktijkdag van de Programmaraad Regionale Arbeidsmarkt in Zwolle. Hier deden wij inzicht en inspiratie op om te kijken wat goed werkt omtrent het toeleiden naar werk. We volgde beiden een aantal workshops die ons stuk voor stuk iets hebben meegegeven. Allereerst volgden we een workshop ‘Intervisie proeverij: leer van anderen. Doe aan intervisie!’ waarbij we een praktijkvoorbeeld van een deelnemer als casus gingen behandelen. Het was heel nuttig om volgens een methodiek stapsgewijs een casus te doorlopen waardoor je heel bewust bezig bent met reflecteren. Het mooie aan deze vorm van intervisie was dat niet alleen de deelnemer in kwestie een leermoment ervaart, maar juist ook de andere deelnemers die vragen stellen en de casus verder uitdiepen. Soortgelijke situaties kunnen namelijk ook je eigen werk raken of zich nog in de toekomst voordoen. Wij vonden dit beiden een mooie techniek om het werk en uiteindelijk de communicatie intern of extern te versterken.
Een andere bijzondere workshop was de workshop ‘Vitaal aan het Werk’ wat een onderdeel is van het project ‘Actief aan het Werk’. Deze workshop werd geleid door Georgette Kamp (re-integratie deskundige sociaal domein gemeente Rheden) en Jolanda van der Bruggen (directeur Training & Development bij Focus To). Door middel van bepaalde oefeningen kom je meer in verbinding met jezelf, en krijg je beter inzicht in je eigen kwaliteiten en drijfveren. Hierdoor realiseren zij een duurzame uitstroom naar werk van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wij staan helemaal achter de visie dat het heel waardevol is om juist kwetsbare mensen te helpen duurzaam uit te stromen naar werk. Het helpen ontdekken van iemands eigen kracht en die inzetten bij een organisatie die daar mooi op aansluit, dat is ook wat ons sterk maakt voor mensen die minder vanzelfsprekend aan een baan komen.
Daarnaast was er een leuke workshop van WIJIJ. WIJIJ is een online platform die werkzoekenden een aantal tools toereikt om inzicht te krijgen in zijn of haar kwaliteiten en interesses. Hun unieke aanpak is dat zij diegene telefonisch benaderen als zij hiervoor toestemming hebben gegeven. Het leek mij een erg leuke en laagdrempelige aanpak. Zij zorgen uiteindelijk voor een match met een werkgever die ook opzoek is naar betrouwbare en passende werknemers. Een soortgelijke platform zijn we vanuit ZINZIZ aan het ontwikkelen in opdracht van de Goldschmeding Foundation, daarom vond ik het ook zo interessant om te horen hoe zij het aanpakken. Dit specifieke platform wordt ontwikkeld voor vijftigplussers. Uit cijfers blijkt dat deze groep moeilijker aan een baan komt en daarom proberen we aan te sluiten bij hun wensen en behoeftes, zodat de verbinding naar werk wordt geoptimaliseerd.
Mooi om zo geïnspireerd te raken door wat anderen doen, wij doen er alles aan om met onze projecten en onze handige hulpmiddelen ook zo inspireren!
#samenbeterworden