Vandaag is het officieel de dag van de stilte. en normaal gesproken heb ik niet zoveel met ‘De dag van….’. Vaak ook omdat er voor de gekste dingen een dag bestaat, radioprogramma’s besteden er niet voor niks elke ochtend aandacht aan (vaak tot grote hilariteit). Maar op deze ‘Dag van‘ sloeg ik toch wel aan. Want in onze trainingen zijn we daar vaak heel erg veel mee bezig. Je zal het niet snel expliciet op een programma zien staan, maar toch blijkt dat we er vaak lang bij stil staan.
Waarom is stilte zo krachtig?
Iedereen weet wel dat je met stilte veel kan bereiken. Het wordt vaak in coaching en mindfulness ingezet, maar bijvoorbeeld ook bij salestrainingen. Wij zetten het in trainingen op verschillende manieren in:
- Als techniek om in gesprekken met een cliënt, de cliënt de ruimte te geven om zijn verhaal te doen. Maar ook als techniek om de cliënt actief, uit te nodigen en uit te dagen om, al pratend, na te denken over wat hij vindt van bepaalde onderwerpen, actief deel te nemen aan het gesprek en het proces
- Als techniek in trainingen om een effectieve en steunende groepsdynamiek te borgen. Als trainer is het vaak heel erg effectief om de stilte te gebruiken zodat de deelnemers elkaar onderling kunnen steunen, elkaar kunnen helpen met ideeën, ervaringen en oplossingen. Niet omdat jij als trainer niet steunend wil zijn, of niet een goed idee hebt, maar omdat je bewust bezig bent met het sturen op de groepsdynamiek.
- Als techniek om jezelf te helpen uit valkuilen te blijven.
Tips om stiltes effectief in te zetten
Hoe kun je die stiltes nou optimaal gebruiken? We zetten een paar tips op een rij voor je:
De stilte gebruiken is meer dan zelf niks zeggen
We hebben het er dan ook vaak over dat gebruik maken van stiltes meer is dan zelf niks zeggen: je bent actief ergens op aan het sturen op een effect bij de ander(en). De stilte is daarmee dus niet iets wat je overkomt, maar wat je gericht als middel inzet om bij de ander(en) iets teweeg te brengen.
Ben niet te bang voor een stilte
Of we het nu willen of niet, we zijn vaak ook een beetje ‘bang’ voor stiltes. Want wat nou als….? Probeer je dan ook voor ogen te houden wat het ergste is wat je kan overkomen als je een stilte laat vallen. En bedenk bijvoorbeeld strategieën om daar dan mee om te kunnen gaan. Maar bedenk je vooral ook dat je samen met die ander(en) verantwoordelijk bent voor het gesprek of de groepsdynamiek, dus dat jij niet als enige verantwoordelijk bent om eventuele lastige situaties op te lossen.
Manage je eigen ongemak
Vaak wordt een stilte niet effectief ingezet omdat we er zelf ongemakkelijk door worden. En al helemaal als we zien dat de ander er ook wat ongemakkelijk van wordt. Het is dan ook belangrijk dat je dan niet vanuit je eigen ongemak de stilte weer gaat opvullen, maar dat je zelf de rust behoudt. Duw dat ongemak niet weg (ga nou niet tegen jezelf zeggen dat je het niet ongemakkelijk mag vinden), maar ga niet vanuit dat ongemak toch zelf die stilte opvullen.
Gebruik het ongemak bij de ander(en)
Bedenk ook dat de kracht van de stilte juist in dat ongemak zit. Doordat het tijdelijk even ongemakkelijk is, wordt de ander getriggerd om een actieve rol te pakken, realiseer je dat als jij ongemak voelt dat die ander dat waarschijnlijk ook voelt.
Hou je non-verbale communicatie in de gaten
Een stilte laten vallen en die ook even een aantal seconden volhouden, kan door cliënten of deelnemers van een training als uitdagend, of als ongeïnteresseerd overkomen. Hou dus goed in de gaten dat je die stilte begeleid met warme, empathische, geïnteresseerde, ‘aangehaakte’ non-verbale communicatie. Hou dus bijvoorbeeld oogcontact, straal warmte uit en laat zien dat je nieuwsgierig bent naar de input van de ander(en).
Meer weten over gesprekstechnieken?
Dan heb je geluk! Half mei verschijnt namelijk het nieuwe boek van Femke Bennenbroek.
Wat een interessant artikel over de kracht van stilte, vooral op deze ‘Dag van de Stilte’! Het is waar dat stilte vaak onderschat wordt, maar het kan inderdaad een zeer effectieve communicatietool zijn, zowel in coaching als in groepsdynamica.