Domeinoverstijgend samenwerken in een netwerk
De verwachtingen van domeinoverstijgend samenwerken zijn hooggespannen: beter passende dienstverlening, geen patiënten of cliënten tussen wal en schip, leren van elkaar, en zo verder. Maar in de praktijk laat dit zich nog moeilijk organiseren. We kennen allemaal de uitdagingen die er bij samenwerking komen kijken, zoals: conflicten, problemen rondom verantwoordelijkheden en eigenaarschap, stagnatie door bureaucratie. En zodra je domeinoverstijgend gaat samenwerken, wordt het extra complex doordat iedere projectpartner te maken heeft met regels vanuit zijn eigen organisatie en sector. Het boek van Klijn en Koppenjan geeft zeer interessante kijk op hoe we deze samenwerking zo effectief mogelijk inrichten.
Van te vrijblijvend naar een goede voorbereiding
Netwerken organiseren zich rond een complex probleem (wicked problems) die niet door één persoon of één organisatie op te lossen is (Klijn en Koppenjan, 2016). Een veelvoorkomende kritiek op netwerken is dat ze te vrijblijvend zijn. Een netwerk is erg dynamisch, en daardoor moeilijk te sturen. Hiërarchische relaties verliezen hun waarde doordat de kennis, middelen en autoriteit verdeeld zijn over meerdere personen. Wanneer de netwerkpartners afhankelijk van elkaar zijn om het resultaat op te leveren en zij hierop aanspreekbaar zijn, hoeft een netwerk niet vrijblijvend te zijn. Maar hoe is deze wederzijdse afhankelijkheid en aanspreekbaarheid goed vorm te geven?
In mijn ervaring wordt een samenwerking vaak snel opgezet en wordt er meteen begonnen met brainstormen/het schrijven van een plan van aanpak. Een goede voorbereiding, waarbij er wordt nagedacht over wie er betrokken moet worden in de projectgroep (afhankelijk van bevoegdheden), hoe de representant van de organisatie draagkracht krijgt in zijn/haar organisatie, transparantie over geld en middelen, en samenwerkingsafspraken (hoe gaan we met elkaar om?) is niet vaak onderdeel van het plan van aanpak, terwijl een transparante discussie hierover veel problemen kan voorkomen. Door zo’n zorgvuldige voorbereiding verliest domein overstijgend samenwerken zijn vrijblijvendheid, en kan zij haar hoge verwachtingen waarmaken.
Contact
Ben jij op zoek naar de juiste manier van samenwerking voor jouw project of naar een partner in procesbegeleiding? Neem dan contact op met Tineke via: tineke@zinziz.nl
Bronnen:
Klijn en Koppenjan (2016). Governance Networks in the public sector.