Door Anner Bindels
Vanuit ZINZIZ zijn we binnen het sociaal domein door het hele land actief. Of dat nou is om (professionals van) gemeenten, sociale diensten en werkbedrijven te ondersteunen in verdere professionalisering, omdat we nieuwe methodieken of samenwerkingsverbanden ontwikkelen en ondersteunen of omdat we vanwege een van de vele (actie)onderzoeken het land doorreizen.
En hoewel ZINZIZ zelf in Utrecht zit kan het dan ook voorkomen dat we om allerlei verschillende redenen op een heel andere plekken in het land zijn. En soms is dat toevallig dezelfde plek: Zo waren deze dinsdag vijf van onze collega’s om drie verschillende redenen in Den Haag. Waarom?
Om te beginnen waren Lissa Hollmann en Lisa Knelange in de ochtend op bezoek bij het ministerie van SZW. Zij gaven daar een presentatie over het Platform Vijftigplussers en Werk. Niet alleen aan het ministerie zelf, maar ook aan de Litouwse OECD Delegatie. Litouwen heeft Nederland uitgekozen als land om veel van te leren als het gaat om het optimaliseren van de arbeidsparticipatie van vijftigplussers. Hoe eervol is het dan dat onze eigen Lissa en Lisa gevraagd zijn daar een bijdrage aan te leveren. Er was veel interesse in de presentatie, contactgegevens zijn uitgewisseld en wie weet gaat het platform nog internationaal!
Ook waren Femke Bennenbroek en Martijn van Endt in Den Haag, maar dan voor de Cedris-lezing 2023, die dit jaar door Reinier van Zutphen (nationale ombudsman) gegeven werd. Met name zijn pleidooi om datgene te doen wat werkt om de problemen op te lossen en meer te gaan brengen naar burgers in plaats van te wachten totdat cliënten zelf initiatief nemen om in aanmerking te komen voor een regeling sprak erg aan: “Mee willen doen is voor iedereen heel belangrijk. Om dat te bereiken moet je onnodige regels afschaffen en samenwerken. En daar gaat het vaak mis. Daarom stel ik voor: we gaan proactief worden!” Ook zijn definitie van ‘menselijke maat’ resoneerde. Reinier van Zutphen definieerde dit namelijk als: “Cliënten behandelen zoals je zelf zou willen dat je moeder behandeld wordt.”
Tot slot was ook Anner Bindels de hele middag in Den Haag, maar dan in de Schilderswijk, als casemanager voor de wijk, vanuit het evaluatieonderzoek Samen Kansrijk en Gezond van FNO. Anner woonde daar de klankbordgroep met partners uit de wijk bij en werkte met de projectleider Marian van Kleinwee van Samen Kansrijk en Gezond Schilderswijk plannen uit voor een stakeholdersanalyse en hoe je die kunt benutten voor de ontwikkeling van het eigen project. “De klankbordgroep was heel mooi om bij te wonen, vooral ook om te zien dat binnen dit overleg de verbinding tussen informele en formele hulpverlening binnen de wijk steeds meer tot stand komt en ook wederkeriger begint te worden.”
Nieuwsgierig?
Raak je door bovenstaande voorbeelden geïnspireerd of geïnteresseerd, roept het vragen op of lijkt het je leuk om gewoon te horen over wat we nog meer doen? Trek vooral eens een ZINZIZ-medewerker aan de mouw als je die ergens in het land tegenkomt, maar gewoon eens afspreken kan natuurlijk ook! Stuur Anner Bindels bijvoorbeeld een berichtje, dan plannen we wat in: anner@zinziz.nl, 06-40631394.