Door Miriam Wickham
To read this article in English click here
Een fijne Europese Diversiteitsmaand gewenst! Vandaag, 28 april, vindt het officiële openingsevenement van de Europese Commissie plaats, wat meteen de start is van een hele maand vieringen ter bevordering van diversiteit en inclusie (D&I) in de EU. Hier bij ZINZIZ doen we veel projecten die de inclusie en optimale participatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld vanwege een ziekte of beperking, faciliteren. Hiervoor maken we gebruik van het integratief gedragsmodel (IGM) om het gedrag van werkzoekenden of werknemers met een beperking, hun (potentiële) werkgevers en de re-integratiebegeleiders te duiden en positief te beïnvloeden.
Meerdere identiteiten
Belangrijk is dat mensen met een beperking, net als wij allemaal, vele identiteiten hebben: een genderidentiteit, een etnische identiteit, een identiteit als ouder, een werkidentiteit, enzovoort. We kunnen deze identiteiten niet negeren en ons alleen richten op hun beperking – dit zou simpelweg geen recht doen aan het individu. Onderzoek hiernaar laat zien dat al iemands identiteiten zich ‘kruisen’ en samen een combinatie van verschillende vormen van privilege en discriminatie vormen. Dit betekent dat een wit persoon met een beperking niet op dezelfde manier wordt behandeld en niet dezelfde meningen en gevoelens heeft als bijvoorbeeld een persoon van kleur met een beperking. Maar is dit iets wat ook in het integratief gedragsmodel terugkomt? Ja, natuurlijk!
Sociale normen
Er zijn veel manieren waarop iemands identiteiten worden opgenomen in het integratief gedragsmodel, maar vandaag zullen we de focus op één specifiek aspect leggen: sociale normen. Sociale normen zijn de standaarden die door een samenleving of groep zijn vastgesteld met betrekking tot wat acceptabel gedrag is voor iemand. Als samenleving hebben we bijvoorbeeld allemaal de norm dat je je stem laag moet houden in een bibliotheek. Maar sommige sociale normen verschillen voor verschillende mensen, afhankelijk van hun identiteit. Een typische denkwijze is bijvoorbeeld dat van moeders wordt verwacht dat ze minder werken en meer tijd met hun kinderen doorbrengen, terwijl van vaders wordt verwacht dat ze de ‘broodwinnaars’ zijn. Dit soort normen kunnen van invloed zijn op iemands motivatie om betaald werk te vinden. Een vader zou bijvoorbeeld meer sociale druk kunnen voelen dan een moeder en zou daarom meer tijd besteden aan het zoeken naar vacatures.
Naast de maatschappelijke norm kan je motivatie ook beïnvloed worden door de normen van je eigen gemeenschap. Bijvoorbeeld, sommige migrantengemeenschappen hebben hechtere families dan het gemiddelde Nederlandse gezin. Hun sociale norm is dat je voor elkaar moet zorgen als familie, ook op financieel gebied. De sociale norm van een gemeenschap kan dus ook van invloed zijn op iemands motivatie om betaald werk te vinden. En sociale normen van zowel je eigen groep als de samenleving als geheel overlappen ook nog eens, waardoor de zaak nog
complexer wordt! Specifiek worden migranten vaker gediscrimineerd als ze werkloos zijn, omdat het verhaal is dat ‘ze naar dit land zijn gekomen en onze uitkeringen afnemen’. Al deze complexiteiten maken het belangrijk om te onderzoeken hoe mensen worden beïnvloed door de sociale normen die ze om zich heen waarnemen, zoals wij doen bij ZINZIZ.
Benieuwd naar meer?
Wil je weten hoe we jouw organisatie kunnen helpen bij het realiseren van je diversiteit en inclusie doelen met behulp van onze expertise? Maak dan een afspraak via de chatfunctie rechtsonder op deze website.
Of wil je meer weten over het IGM in het algemeen? Neem dan deel aan onze inspiratiesessie op 22 juni. Je kan je hier aanmelden!
Meld je aan voor de inspiratiesessie Integratief Gedragsmodel (IGM)!