Aanleiding / context
Een succesvol re-integratie 2e spoor traject reduceert niet alleen de kosten voor de werkgever en terugval in inkomsten voor de werknemer, het kan ook het welbevinden van de werknemer verbeteren, wat de kans op duurzame werkhervatting stimuleert. Daarentegen wordt een re-integratie traject met regelmaat ervaren als een moeizaam proces dat niet (of te laat) tot gewenste uitkomsten leidt. Daarnaast geven betrokkenen aan dat er onvoldoende aandacht is voor gevoelens van rouw, geloof in eigen kunnen en de motivatie van de werknemer.
Onze aanpak
In dit project ontwikkelen wij een integrale aanpak vanuit een gedeelde basis, om zo bij te dragen aan een duurzame en gezonde uitplaatsing. Deze gedeelde basis is het Integratief Gedragsmodel (IGM), stevig ingebed in wetenschappelijk onderzoek en veelvuldig toegepast in de context van re-integratie. Innovatief aan onze aanpak is dat we elementen uit het IGM gecombineerd inzetten, expliciet aandacht besteden aan rouwverwerking, en een integrale aanpak voor verschillende actoren ontwikkelen specifiek voor spoor 2.
De integrale aanpak zal leiden tot een toolbox voor werknemers, een coaching- en begeleidingsmethode voor re-integratiebegeleiders en een e-learningmodule voor oude en nieuwe werkgevers. Het doel van dit project is het bevorderen van een optimale re-integratie, waarbij de werknemer gesterkt wordt in het” willen” en ”kunnen”.
In dit project werken wij samen met re-integratie bureau Fith, Janske van Eersel als expert rondom rouw bij werkverlies, en de werkgevers KLM en Hago Zorg.
Meer weten?
Wil je er meer over horen of een keer van gedachten wisselen hierover? Neem dan vooral contact op met de projectleider Marte Wachter via marte@zinziz.nl