Door Miriam Wickham
Onlangs was ik bijna twee weken ziek door een heftige oorontsteking, en dit zette me aan het denken over ons project rondom verzuimbegeleiding. Iedere dag moest ik de afweging maken: meld ik me ziek, of ga ik toch aan het werk? Want ziek zijn was iets waar ik weinig invloed op had, maar op het ziek melden had ik wel invloed. Hierbij moest ik verschillende overwegingen maken, zoals:
- Voel ik me goed genoeg om te werken?
- Zou een extra dag rust mij helpen om sneller weer volledig aan de slag te kunnen?
- Kan ik die rust echt nemen, of blijf ik toch aan het werk denken?
- Verveel ik me thuis, en heb ik behoefte aan sociaal contact met collega’s?
- Zou een beetje rustig doorwerken juist bijdragen aan mijn herstel (arbeid als medicijn)?
Deze vragen laten zien dat er veel bij komt kijken voordat je de keuze maakt om je ziek te melden of niet.
Het Integratief Gedragsmodel (IGM) toegepast op verzuim
Tijdens mijn ziekteperiode viel me op hoe gemakkelijk ik het integratief gedragsmodel (IGM) kon toepassen op mijn eigen verzuim. Want verzuim is een gedrag. Dit model biedt handvatten om het gedrag (rondom verzuim) beter te begrijpen. Hierbij spelen verschillende factoren een rol:
- Houding: Ik vind mijn werk erg leuk, en ziek thuis zitten of me vervelen juist niet.
- Geloof in eigen kunnen: Vertrouw ik erop dat ik vandaag mijn werk aankan, ondanks mijn ziekte?
- Sociale druk: Ik voelde me schuldig dat mijn collega’s mijn taken moesten overnemen. Daarnaast miste ik het sociale contact met hen.
- Kennis en vaardigheden: Ik beschik over de benodigde kennis, zowel om mijn werk te doen als om me correct ziek te melden – bijvoorbeeld door te weten met wie ik contact moet opnemen (mijn directe leidinggevende).
- Belastbaarheid: Dit was waar ik tegenaan liep, want hoe graag ik ook wilde werken, ik was simpelweg ziek.
- Randvoorwaarden: In mijn werkomgeving hebben we de vrijheid om zelf te bepalen of we ons ziek willen melden, wat erg prettig en ondersteunend is.
- Zelfregulering: Het afwegen van al deze factoren en het bedenken van oplossingen (bijvoorbeeld: wel werken, maar minder uren; of werken vanuit huis met voldoende pauzes; of niet werken en afleiding zoeken om tot rust te komen).
Verzuim en zelfregulering bij langdurige ziekte en lage zelfregulering
Gelukkig was ik maar twee weken ziek en wist ik dat mijn herstel in zicht was. Bij langdurige ziekte wordt het maken van dergelijke afwegingen echter veel ingewikkelder. Voor mensen met beperkingen die minder zelfregulerende vaardigheden hebben kan het nemen van deze beslissingen nóg moeilijker zijn. Ook in die gevallen biedt het IGM waardevolle inzichten.
In ons project ‘Innovatie in verzuimbegeleiding’ passen we deze inzichten uit het IGM toe op SW-medewerkers, een doelgroep die vaak minder sterke zelfregulerende vaardigheden heeft. Deze aanpak kan echter ook voor andere doelgroepen worden aangepast.
Wil je meer weten over hoe je onze aanpak kan toepassen op je eigen organisatie?
Binnenkort publiceren wij ons eindrapport en stellen materialen beschikbaar om zelf aan de slag te kunnen gaan met onze aanpak. Uiteraard denken we ook graag mee over hoe jouw organisatie ons aanpak kan toepassen op je medewerkers.
Ben je geïnteresseerd? Neem dan contact op met Miriam via miriam@zinziz.nl of bel 06 – 81928860