Door Femke Bennenbroek
“Een model is nog geen methode”: dat horen we steeds vaker als we praten met mensen die met het integratief gedragsmodel (IGM) werken of willen gaan werken. Of varianten daarvan, zoals: “Ik vind het een heel handig model, maar ik ben op zoek naar hoe we het praktisch kunnen toepassen”. En dat is niet zo gek, want een model is vooral bedoeld om een complexe realiteit pakbaar te maken (beter te kunnen begrijpen), om te borgen dat je een analyse of intake niks te vergeet en om een gemeenschappelijke taal te voeden. En dat doet het IGM wat mij betreft dan ook uitstekend! Want een model kan nooit een doel op zich zijn, het moet ook echt bijdragen aan deze doelen.
Hoe meer mensen met IGM leren kennen, hoe meer ze mijn enthousiasme delen voor dit model. En dat leidt dan weer tot de vervolgvraag: hoe passen we het model dan gestructureerd en methodisch toe? Daar zijn we in workshops, trainingen, coaching on the job en intervisie druk mee bezig, met heel veel plezier en ook met veel succes. Tegelijkertijd zien we ook steeds vaker dat we het werken met het IGM nog pakbaarder kunnen maken. Daarom zijn we een aantal maanden geleden begonnen met het ontwikkelen van een methode gebaseerd op het IGM. Deze methode moet precies gaan doen wat een methode hoort te doen: “A method is a way to a goal”.
IGM methode
En die noemen we voorlopig de IGM methode. Deze methode biedt concrete handvatten voor het gericht faciliteren en versterken van cliënten. De IGM methode bestaat uit:
- Doelen bepalen & kerngedrag te identificeren
- Willen & kunnen in kaart brengen (zelfbeoordeling, vragen en observaties in gesprekken, trainingen of werksetting)
- Een plan maken en trajecten, interventies en/of trajecten gericht in te zetten om zowel kunnen als willen gericht te faciliteren en versterken
- Willen & kunnen faciliteren en versterken met gesprekstechnieken en begeleiding
- Monitoren van effecten op het willen, kunnen & doen.
We zijn deze methode generiek aan het ontwikkelen, maar het idee is dat die voor elke organisatie op maat gemaakt wordt. Idealiter in co-creatie met professionals en leidinggevenden zodat we:
- Voort kunnen bouwen op wat al naar tevredenheid loopt en het vakmanschap dat er is, dus niet “weer iets nieuws”
- De woorden, termen, hulpmiddelen en werkprocessen van de eigen organisatie gebruiken, in plaats van zouden vervangen
- Er een ‘vervlechting’ ontstaat en het elkaar versterkt
- Eigenaarschap bij de eigen organisatie is, dus niet een methode ‘van buitenaf’.
Meepraten?
We zijn een heel eind met deze methode, maar we doen dit soort dingen altijd graag samen met de mensen die ermee (gaan) werken. Daarom willen we jou uitnodigen voor een ontwerpsessie. In deze ontwerpsessie laten we zien wat we tot nu toe ontwikkeld hebben en vragen we je om jouw ideeën hoe we dat nog beter kunnen maken.
Wanneer?
Donderdag 23 januari 2025
Hoe laat?
We starten om 12.30 met een inlooplunch, we ronden om 15.30u af
Waar?
Bij ons op kantoor (Niels Bohrweg 121, Utrecht)
Aanmelden?
Via deze link.
Nu al vragen of ideeën?
Bel of mail dan gerust met Femke Bennenbroek (femke@zinziz.nl of 06-34028906).