Samenwerken aan maatschappelijke vraagstukken is niet altijd makkelijk. Zeker wanneer het gaat om samenwerking tussen verschillende organisaties of over domeinen heen. Ieder met eigen werkwijzen, belangen en taal. In onze projecten merken we hoe belangrijk het is om niet alleen vooraf duidelijke afspraken te maken, maar ook om gedurende de samenwerking regelmatig samen te reflecteren: zijn de rollen nog duidelijk verdeeld? Is het voor iedereen helder wie welke beslissingen neemt, wie input geeft, en wie op de hoogte moet blijven? En dragen de afspraken op deze manier bij aan een doelmatige samenwerking?
Het RACI-model biedt hierbij houvast. Deze tool helpt om rollen en verantwoordelijkheden binnen een project of proces inzichtelijk te maken. RACI staat voor:
- Responsible: degene die de taak uitvoert. Bijvoorbeeld een beleidsadviseur die een nieuwe regeling opstelt.
- Accountable: de eindverantwoordelijke. Bijvoorbeeld een programmamanager die toeziet op de implementatie van de regeling.
- Consulted: personen die geraadpleegd worden vanwege hun expertise. Bijvoorbeeld werkcoaches die input geven over de uitvoerbaarheid van de regeling.
- Informed: personen die op de hoogte gehouden worden. Bijvoorbeeld een wethouder die geïnformeerd wordt over de voortgang.
Door deze rollen samen in kaart te brengen en scherp te krijgen, weet iedereen wat zijn of haar bijdrage is – dat vergroot het gevoel van verantwoordelijkheid én betrokkenheid. Als de rolverdeling helder is, hoef je minder te puzzelen of af te stemmen – en blijft er meer ruimte over voor de inhoud en de gezamenlijke doelen.
Bij ZINZIZ gebruiken we het RACI-model steeds vaker in onze projecten. Het helpt om samenwerking tussen verschillende organisaties en domeinen te verbeteren en om gezamenlijke doelen (nog beter) te bereiken. Wil je meer weten over hoe het RACI-model jullie samenwerking kan versterken? Neem gerust contact met ons op.