Aanleiding/context
Het thema ‘doenvermogen en doenlijkheid’ staat binnen de Belastingdienst vol in de aandacht. Steeds meer collega’s houden tijdens hun werkzaamheden expliciet rekening met het doenvermogen van burgers en bedrijven. Tegelijkertijd leert de ervaring dat het ook lastig kan zijn om rekening te houden met het doenvermogen van burgers en bedrijven. De complexiteit van de werkcontext speelt daarin een grote rol!
ZINZIZ is gevraagd om onderzoek te doen naar de toepassing van de inzichten achter de begrippen doenvermogen en doenlijkheid gedurende de fasen van beleidsontwikkeling, wetsontwerp en uitvoering. Doelstelling is dat we hiermee concrete toepassingsmogelijkheden bieden. Deze moeten aansluiten bij de belevingswerelden en werkpraktijken van de veelzijdigheid aan medewerkers werkzaam binnen de verschillende fasen van het beleidsproces.
Doenvermogen en doenlijkheid
Mensen hebben doenvermogen nodig om iets te kunnen. Doenvermogen is het vermogen om een plan te maken, te plannen, in actie te komen, en vol te houden. Doenvermogen is daarmee iets anders dan denkvermogen of motivatie en is bijvoorbeeld afhankelijk van life-events en stress. Doenlijkheid is de mate waarin rekening in beleid rekening gehouden wordt met het doenvermogen.
Onze aanpak
In nauwe samenwerking met de opdrachtgevers onderzoeken wij hoe de inzichten achter de begrippen doenvermogen & doenlijkheid toegepast kunnen worden in de verschillende fases van de beleidscyclus. Dit doen wij door:
- Deskresearch en interviews met medewerkers
- Interactieve groepssessies waarin we op de opbrengsten reflecteren
- Het vertalen van de bevindingen en concrete toepassingsmogelijkheden naar een product.
Meer weten?
Ben je benieuwd naar onze aanpak of wil je meer weten over doenvermogen? Neem dan contact op met onderzoeker Lena Wever (lena@zinziz.nl).