Aanleiding/context
Gemeente Deventer streeft naar een (nog) betere integrale jongerenaanpak. N.a.v. een evaluatieonderzoek dat ZINZIZ in 2021 heeft uitgevoerd is ZINZIZ gevraagd om als kwartiermaker te ondersteunen bij de doorontwikkeling van het integrale jongerenloket. De wens is dat het huidige jongerenloket laagdrempeliger en herkenbaarder wordt voor jongeren en dat professionals integraal samenwerken rondom verschillende hulpvragen.
Een van de uitgangspunten is dat elke jongere één regievoerder heeft. Die regievoerder kijkt niet alleen naar uitstroom naar onderwijs of werk, maar ook naar andere leefgebieden als zorg, wonen, financiën en welzijn.
Onze aanpak
Om tot een integraal jongerenloket te komen, vraagt dit om verbinding en duidelijke afspraken tussen verschillende afdelingen binnen de gemeente en organisaties buiten de gemeente. We onderzoeken wat de beste organisatievorm is van het jongerenloket en werken hiervoor nauw samen met verschillende betrokkenen. Met een doorlooptijd van ongeveer een jaar zetten wij onder meer de volgende activiteiten in:
- Het voeren van (netwerk)gesprekken met onder andere medewerkers van de gemeente.
- Best practices ophalen bij andere jongerenloketten in het land en het doen van (desk)research.
- Het voeren van ontwerpsessies om met een diverse groep (beleid, management en uitvoerende professionals) inhoud te geven aan de nieuwe praktijk. Hiermee werken we ook aan draagvlak binnen de organisatie.
- Het organiseren van jongerenbetrokkenheid zodat hun perspectief goed wordt meegenomen.
- Het schrijven van een organisatieadvies en implementatieplan.
- Ondersteunen in de implementatiefase.
De verwachting is dat het integrale jongerenloket in het voorjaar van 2024 van start gaat!
Meer weten?
Wil je er meer over horen of een keer van gedachten wisselen? Neem dan vooral contact op met de projectleider Lena Wever via lena@zinziz.nl