Aanleiding / context
Met de komst van de nieuwe Wet Inburgering heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een pilotprogramma ingericht (Pilotprogramma Veranderopgave Inburgering). Een van de pilots binnen dit programma is ‘De Taalsnelweg naar Werk’. De gemeenten Vijfheerenlanden, Molenlanden en Gorinchem en VluchtelingenWerk Nederland startten halverwege 2019 met de pilot. De pilot is een duaal traject, waarbinnen taalverwerving wordt gecombineerd met toeleiding naar participatie (opleiding, vrijwilligerswerk, stage, betaald werk).
Binnen De Taalsnelweg naar Werk gebeurt dit door met inburgeringsplichtigen een sterk geïntensiveerd taaltraject van 18 tot 24 weken door te lopen dat vanaf de start wordt gecombineerd met activiteiten gericht op arbeidstoeleiding. Hierna doen zij werkervaring op en volgen in de avonduren nog taalonderwijs. ZINZIZ is gevraagd om het proces en de werkbaarheid van De Taalsnelweg naar Werk te evalueren.
Onze aanpak
Voor deze evaluatie zijn zowel kwalitatieve als kwantitatieve data verzameld en geanalyseerd. De focus lag daarbij op kwalitatieve data en inzichten. Er werden onder andere individuele en interactieve groepsinterviews uitgevoerd met zowel deelnemers als professionals. Deze bijeenkomsten vormden meteen een leermoment, waarin de deelnemers en professionals informatie inbrengen én meenemen.
Naast het in kaart brengen van het proces en de werkbaarheid was het ‘al doende leren’ een ander belangrijk doel. Nadat de eerste groep statushouders de onderwijsfase had doorlopen en een tweede groep hieraan begon leverden we daarom in de loop van 2020 een tussenrapportage op met adviezen en handvatten voor tussentijdse verbeteringen. Toen eind 2020 de meeste deelnemers werkervaring hadden opgedaan of dit gingen doen leverden we een eindrapportage met de overkoepelende bevindingen op.
De doelen van dit onderzoek waren dan ook:
- Leren van (eerste) ervaringen, succesfactoren en verbeterpunten en tussentijds doorontwikkelen
- Kennis over werkzame en belemmerende elementen en oplossingen specifiek voor deze regio
- Zicht op de kwaliteit en impact van De Taalsnelweg naar Werk, inclusief de intake en het assessment (inhoud en proces)
- Inzicht krijgen of De Taalsnelweg naar Werk ook voor de toekomst een geschikte en werkbare interventie is.
Meer weten?
- Rapportage eindevaluatie
- Infographic eindevaluatie
- Nieuwsbericht tussenevaluatie Taalsnelweg naar Werk
- Nieuwsbericht eindevaluatie Taalsnelweg naar Werk
Vragen over het onderzoek of de rapportage?
Neem contact op met de projectleider van het onderzoek Drs. A. (Anner) Bindels (anner@zinziz.nl).