Aanleiding / context
We zijn in 2022 gestart met het ontwikkelen en implementeren van TiemSKILLS binnen de gehele organisatie van Tiem, het sociaal werkbedrijf van Zwolle. Tiem was namelijk op zoek naar een impuls voor hun adviseurs Werk & Ontwikkeling, maar eigenlijk breder, voor de hele organisatie in het faciliteren van werkgeluk, optimaal functioneren en ontwikkelen. We hebben samen met een projectgroep De methode TiemSKILLS ontwikkeld, met een combinatie aan elementen uit verschillende methoden om zo te komen op TiemSKILLS, een gespreksmethode die:
- Aanhaakt op wat er gebeurt binnen Tiem. TiemSKILLS is op maat gemaakt voor Tiem, het werk dat zij doen, de kernwaarden en het type gesprekken dat jullie voeren. Maar er is ook rekening gehouden met methoden die eerder zijn geïntroduceerd, zoals progressiegericht coachen.
- Zorgt dat zij gebruik kunnen blijven maken van eerder opgedane expertise en kennis. Professionals hebben in hun werkende werkende leven al het nodige aan ervaring opgedaan en trainingen gevolgd. En dan hebben we het nog niet eens over hun opleiding. Het zou dan ook zonde zijn als zij met de introductie van TiemSKILLS dit allemaal zou moeten vergeten en dat zij vanaf nu alleen nog maar met TiemSKILLS aan de slag mag of kan. We hebben de methode juist zo ontwikkeld dat het een kapstok is waar zij hun expertise, opgedane kennis en veel gebruikte technieken aan kunnen ophangen. Zodat ze daar vooral gebruik van kunnen blijven maken.
- Geen ‘methode erbij’ is: dus niet iets wat je soms wel, soms niet inzet, maar een verzameling van praktische handvatten voor de communicatie op de werkvloer en voor individuele gesprekken.
- In veel verschillende situaties toepasbaar De technieken en handvatten zijn niet alleen in een-op-een-contact, maar ook in groepen en op de werkvloer goed bruikbaar. En ook als je begeleiding biedt ‘op afstand’, bijvoorbeeld bij medewerkers die gedetacheerd zijn en die je niet dagelijks ziet of spreekt.
- Theorie en praktijk combineert. TiemSKILLS is niet uit de lucht komen vallen, maar gebaseerd op de uitgangspunten en kerntechnieken van bewezen effectieve modellen en methodieken:
- Integratief gedragsmodel: een model dat binnen het sociaal domein veel wordt gebruikt om motivatie en gedrag te duiden en te beïnvloeden
- SKILLS: een methode voor trainingen en gesprekken die internationaal wordt ingezet bij het motiveren en activeren van mensen met een afstand tot de arbeidsmark
- Progressiegericht coachen: een manier van begeleiden van mensen die de autonomie van de ander ondersteunt zodat zij ontwikkelen op zelfgekozen doelen
- Coachen op de Werkplek: een gespreksmethode gebaseerd op de klassieke motiverende gespreksvoering vertaald naar de situatie van sociaal werkbedrijven.
De methode is dus gebaseerd op wetenschappelijke modellen en is vertaald naar concrete technieken en handvatten, zodat je er in de praktijk ook concreet mee aan de slag kan.
Onze aanpak
We implementeren TiemSKILLS in de hele organisatie implementeren. Dat doen we samenmet een projectgroep en interne ambassadeurs, waardoor TiemSKILLS ook echt iets van Tiem is en niet van ZINZIZ. We trekken daar ook ruim de tijd voor uit. En in dat proces:
- Worden verschillende trainingen verzorgd:
- Trainingen voor AWO’s
- Masterclasses voor management, teamleiders en HR-adviseurs
- Trainingen voor voorlieden
- Begeleide intervisie met gemengde groepen, waar praktijksituaties worden besproken
- Coaching on the job, waarbij je opbouwende feedback krijgt bij een echt gesprek
- Oefenen met een acteur
- Thematrainingen gericht op verdieping van een bepaalde techniek of een bepaald onderwerp.
- Hebben we praktijk- en reflectieoefeningen binnen de organisatie verspreid om zo ook buiten de trainingen het actief aan de slag zijn met TiemSKILLS te faciliteren.
- Faciliteren we dat professionals elkaar helpen met leren, ontwikkelen, in de praktijk uitproberen en elkaar (opbouwende) feedback geven. Dat betekent dus ook dat we er begrip voor hebben dat het niet altijd meteen gaat zoals je zou willen (zowel bij jezelf als anderen), dus elkaar ook feedback geven op het oefenen, proberen en het er met elkaar over hebben: “Wat gaaf dat je aan het oefenen bent met goudklompjes!”.
Met de projectgroep maken we concrete afspraken over de planning, invulling en voortgang van de implementatie. Ook kijken we hoe de implementatie gekoppeld kan worden aan de meerjaren strategie en de dagelijkse activiteiten binnen Tiem. Met denktanks wordt afgestemd of we op de goede weg zitten, of dat we dingen kunnen of moeten aanpassen.