Aanleiding/context
ZINZIZ is gevraagd om een traject te ontwikkelen met de samenwerking Baarn, Bunschoten en Soest (BBS) en de sociale werkvoorziening voor de regio Amersfoort, de Amfors Groep. Door het denken en werken aan de hand van het integratief gedragsmodel (IGM) binnen BBS en het begeleiden van mensen in leerwerkplekken aan de hand van het IGM binnen Amfors, is de wens uitgesproken om een traject te ontwikkelen op basis van het IGM. Het doel is het duurzaam realiseren van optimale participatie. Hierbij worden dan ook de infrastructuur en expertise van Amfors wordt ingezet om het willen en kunnen van cliënten van BBS te versterken.
Onze aanpak
Amfors en BBS hebben een duidelijke visie en doelen gesteld en ZINZIZ werkte dit verder uit tot een uitgebreid traject- en trainingsprotocol aan de hand van het IGM. In de zomer van 2023 is, na een aantal gezamenlijke ontwikkelsessies, het traject opgezet. Het traject, Zelf aan Zet, duurt 3 maanden en bevat 3 dagdelen invulling per week. Eén dagdeel training en twee dagdelen werkactiviteiten, waaronder een aantal werkexcursies. Bovendien vindt individuele coaching plaats tussen deelnemers en praktijkbegeleiders. In groepen van circa 10 deelnemers wordt gewerkt aan het opstellen van een persoonlijk plan: een plan voor de toekomst dat door deelnemers zelf wordt opgesteld en na het traject uitgevoerd kan worden, in samenwerking met klantmanagers en praktijkbegeleiders. Dit traject is in die zin een eerste opstap naar participatie, waarbij het initiatief bij de deelnemer ligt. Het volledige traject is ontworpen op basis van A2 taalniveau, om een grote groep van BBS te kunnen dienen. Het gaat hierbij om een groep (van circa 700) mensen met een relatief grote afstand tot de arbeidsmarkt, en de eerste drempel van taalniveau wordt op deze manier verminderd.
Betrokken klantmanagers en praktijkbegeleiders van Amfors en BBS hebben in september een workshop gevolgd over het traject en het voeden van het willen en kunnen van toekomstige deelnemers. De pilotgroep start in oktober en wordt getraind door een trainer van ZINZIZ. In 2024 neemt Amfors het volledige traject in haar dienstverlening over. Bovendien sluit tijdens de trainingen van de pilotgroep een praktijkbegeleider van Amfors aan om als trainer te ontwikkelen en een warme overdracht van het traject te faciliteren. Na deze pilotgroep wordt de opzet en uitvoering van het traject, aan de hand van het model van Kirkpatrick, geëvalueerd en zo nodig aangepast.
Meer weten?
Ben jij nieuwsgierig naar het traject of heb je andere vragen? Neem dan gerust contact op met de projectleider Hilde van Ravenswaaij via hilde@zinziz.nl.