Aanleiding: vastgelopen casuïstiek
In Nederland kampen 75.000 tot 116.000 gezinnen langdurig met een combinatie van sociaaleconomische en psychosociale problemen. Deze gezinnen hebben daar passende ondersteuning bij nodig, maar kunnen volledig klem komen te zitten tussen de regels van verschillende instanties. En niet alleen zij: ook hulpverleners kunnen soms vastlopen en op lokaal niveau geen oplossing vinden.
Om hulp te bieden bij knellende casussen is het Programma Maatwerk Multiprobleemhuishoudens (PMM) ontstaan op initiatief van zes ministeries in samenwerking met gemeenten en uitvoeringsinstanties. PMM ondersteunt door te kijken of regels en systemen anders kunnen en door het ontwikkelen van instrumenten die professionals kunnen gebruiken bij een knellende casus.
Binnen dit programma van PMM organiseren we in een aantal regio’s bijeenkomsten: we kijken – op basis van een echte casus – hoe het systeem in de regio in elkaar zit. Welke kansen zijn er om ingewikkelde cases tóch op te lossen? Dit doen wij in samenwerking tussen ministier OWCW, ministerie SZW, sam, Movisie en ZINZIZ.
Onze aanpak
Omdat vastgelopen casuïstiek meerdere dimensies en niveaus van betrokkenheid kent (gezin, professionals, beleid, bestuur en politiek) organiseren we bijeenkomsten volgens de methode ‘the whole system in the room’. Dat betekent dat we alle betrokkenen en belanghebbenden aan tafel brengen in een ‘wereldcafé’. Daarbij staat de vraag centraal:
Op welke wijze kunnen betrokkenen in regio’s eerder en met elkaar signaleren wanneer casuïstiek vastloopt, en wat betekent dit voor het handelingsperspectief van inwoners, professionals en beleid/bestuur?
Per regio doorlopen we een aantal stappen:
- Eerste kennismaking en verkenning of deze whole system in the room past bij de uitdagingen, wensen en behoeften in de regio
- We verkennen wie we aan tafel willen vragen en welke casus we uit de regio kunnen benutten als leidraad voor de dialoog
- Organiseren van het wereldcafé en definitieve invulling van het programma bepalen
- Wereldcafé uitvoeren
- Evalueren en vertalen naar vervolgstappen in de regio.
Meer weten?
Als regio kun je je vrijblijvend contact opnemen om te kijken of er in jouw regio een bijeenkomst georganiseerd kan worden. Een mooie kans om een goed gesprek op gang te brengen en structureel van elkaar te leren! Neem hiervoor contact op met Femke Bennebroek, femke@zinziz.nl.