Met de re-integratiemethode Individuele Plaatsing en Steun (IPS) voor mensen met psychische klachten worden taboes doorbroken en is werk een stuk dichterbij. Vier op de tien Nederlanders krijgen in hun leven te maken met psychische klachten. Velen van hen hebben geen betaald werk. Deze groep heeft te maken met een dubbel negatief maatschappelijk stigma: het taboe rondom het hebben van psychische klachten én het hebben van een uitkering. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) willen met een IPS-subsidie (Individuele Plaatsing en Steun) de landelijke opschaling van de re-integratie financieel ondersteunen. Met als doel mensen met een psychische kwetsbaarheid sneller naar werk begeleiden.
Werk als medicijn
Het is tijd om mensen met psychische klachten oprechte kansen te bieden op een beter leven met zelfvertrouwen en financiële onafhankelijkheid. Werk speelt hierin een belangrijke rol. De ministeries van SZW en VWS stellen 18 miljoen euro beschikbaar voor de re-integratiemethode IPS. Een aantal zorgverzekeraars neemt hierin bijvoorbeeld de kosten voor hun rekening van de eerste gesprekken die horen bij de startfase van IPS. Tijdens de psychische hulp van de GGZ wordt al aandacht besteed aan het vinden van werk en niet pas na afronding van de behandeling. De effectiviteit van IPS wordt als een van de weinige re-integratiemethoden ook ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. Stappen maken richting werk tijdens de GGZ-behandeling is het uitgangspunt.
“Het is heel goed dat mensen tijdens hun behandeling al in gesprek raken over de stap naar werk en hoe de toekomst op de arbeidsmarkt eruit kan komen te zien. Door behandeling en re-integratie te combineren, breng je in een vertrouwde omgeving kansen met elkaar in beeld. Belangrijk voor de cliënt, omdat hij of zij ook graag de stap voorwaarts wil maken, én belangrijk voor de arbeidsmarkt. Iedereen is immers nodig.”
Minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).
Brede samenwerking aan zet
Sinds 2017 werken 31 arbeidsmarktregio’s aan het realiseren van samenwerkingen tussen GGZ, Werk en Inkomen en het UWV, gericht op mensen met een psychische kwetsbaarheid. ZINZIZ heeft de landelijke trends en patronen in het opbouwen en borgen van deze samenwerkingen sinds de start onderzocht. Hieruit bleek onder andere dat de samenwerking meer focus en aandacht heeft gegeven aan de doelgroep en hun problematiek De nieuwe IPS-subsidie maakt het voor professionals makkelijker om een IPS-traject in te gaan zetten. Het bekostigen van IPS-trajecten door gemeenten bleek voorheen bijvoorbeeld vaak moeilijk te realiseren. Een kanttekening is wel dat het overgrote deel van de mensen met een psychische kwetsbaarheid niet binnen de kaders van IPS vallen. Er moet ook expliciet gewerkt worden aan het verbreden van de mogelijkheden en voorzieningen voor álle mensen, zowel voor mensen met ernstige als met mildere psychische kwetsbaarheden.
Voor meer informatie
Benieuwd naar de onderzoeksrapporten en infographics van ZINZIZ over de samenwerking GGZ en Werk en Inkomen, en welk effect dat tot nu toe heeft gehad op mensen met een psychische kwetsbaarheid? Bekijk dan ons laatste onderzoeksrapport. Neem gerust contact op met onze senior onderzoeker Anner Bindels als je vragen hebt over het onderzoek of wilt sparren over dit thema, via 06 40 63 13 94.
Als je concreet verder wilt met dit thema binnen de organisatie of in de regio hebben we ook een routekaart ontwikkeld met handige tips en tricks en twee infographics over de trends en patronen van de samenwerking en een samenvatting van de borging en inbedding van de samenwerking.