In opdracht van SBCM voert ZINZIZ een verkennend onderzoek uit naar de manier waarop professionals van gemeenten en sociale werkbedrijven de noodzaak en behoefte aan begeleiding door een jobcoach beoordelen. SBCM wil graag zicht krijgen op de variatie in de huidige praktijk en de af- en overwegingen bij de inzet van jobcoaching.
Op basis van welke informatie voeren professionals deze beoordeling uit en welke zaken zoals beleid, financiën en aard van dienstverlening zijn van invloed op de beoordeling?
Context
Jobcoaching kan ertoe bijdragen dat mensen met een beperking kunnen (blijven) werken. Door de beleidsvrijheid die gemeenten hebben binnen de Participatiewet is er een grote variatie mogelijk in de toepassing van jobcoaching en in de eisen die aan de kwaliteit en de invulling van de jobcoaching worden gesteld. Bovendien kunnen gemeenten om financiële redenen terughoudend zijn met de inzet van jobcoaching en loonkostensubsidie. Hierdoor kan het gebeuren dat mensen niet de ondersteuning krijgen die nodig is voor duurzaam werk.
Om jobcoaching op wettelijk niveau steviger te verankeren, zijn er voorstellen opgenomen in het wetsvoorstel ‘breed offensief’ dat het Kabinet 1 januari 2023 wil laten ingaan. Parallel hieraan zijn SAM, SBCM, AKC en de NVvA in gesprek over een plan van aanpak om de kwaliteit van de beoordeling van de begeleidingsnoodzaak en –behoefte in het gemeentelijk domein te verbeteren. Om tot een goed en kansrijk plan te komen, vindt SBCM het belangrijk eerst de vertreksituatie goed in kaart brengen. Daarom heeft SBCM ZINZIZ de opdracht gegeven om een vooronderzoek uit te voeren naar de wijze waarop op dit moment de beoordeling van de begeleidingsnoodzaak en –behoefte bij gemeenten en/of sociale werkbedrijven wordt uitgevoerd.
Met dit onderzoek willen wij zicht krijgen op:
- De genoemde variatie
- De verschillende dienstverleningsprocessen waar sprake is van deze beoordeling
- Welke invloed de variatie en verschillen hebben op de wijze van beoordelen
- Op basis van welke informatie de beoordeling wordt uitgevoerd
- Welke kwaliteitssturing gemeenten aan dit proces geven
- Welke context en randvoorwaarden belangrijk zijn om tot een breed gedragen gemeentelijke beoordelingsleidraad te komen
- En hoe we de kans op succes voor een verbeterslag zo groot mogelijk maken.
Heb je goede voorbeelden of wil je participeren in het onderzoek?
Neem contact met ons op voor 16 september via hilde@zinziz.nl. We komen graag in contact met gemeenten en/of sociale werkbedrijven die bezig zijn (geweest) met het versterken van de kwaliteit van de beoordeling van de begeleidingsbehoefte. Maar zeker ook met gemeenten en SW-bedrijven waar die ontwikkeling nog niet in gang is gezet en/of er juist verbeterwensen liggen en die willen meewerken aan het onderzoek.
Meer weten?
Meer vragen over het onderzoek, of ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem contact op met hilde@zinziz.nl