Afgelopen weken zijn we gestart met de implementatie van de nieuw ontwikkelde methode voor verzuimbegeleiding van mensen die werkzaam zijn binnen sociaal werkbedrijven. Deze implementatie doen we in het kader van het programma “Verbeteren Poortwachter” dat door ZonMw wordt gecoördineerd. Dit doen we samen met Cedris, SBCM, Muzus en 4 sociaal werkbedrijven: Amfors, AM Match, Tiem en UW Bedrijven.
Ontwikkelfase afgerond
Het afgelopen jaar hebben we op basis van evidence based practice de methode ontwikkeld, waarbij we:
- Onderzoeken gebaseerd op het IGM (integratief gedragsmodel)
- Expertise van professionals in verzuimbegeleiding
- Perspectieven van medewerkers met ervaring van langdurig verzuim
hebben benut om te komen tot een methode te komen. Zo hebben we een literatuurstudie gedaan, interviews afgenomen en denktanks met professionals en met medewerkers georganiseerd. De methode is erop gericht om zowel professionals als medewerkers ondersteunen om samen te werken aan werkhervatting op een gezonden, passende en tijdige manier. Deze methode bestaat uit een online cursus die de medewerkers zelf doorlopen, individuele coachinggesprekken en groepsgesprekken.
Trainen van professionals
Inmiddels zijn we dus gestart met de implementatie. We zijn begonnen met het trainen van de professionals van de vier betrokken sociaal werkbedrijven in het werken met de methode en het begeleiden van mensen met het IGM. Daarna gaan zij medewerkers informeren en uitnodigen om mee te doen. Begin oktober beginnen de eerste intakes en gaat de begeleiding beginnen.
Proces- en effectevaluatie
Parallel aan deze implementatie voeren we ook een proces- en effectevaluatie uit, zodat we meer zicht krijgen op de effecten van de methode, de werkbare elementen en de mogelijke verbeterpunten.
Meer weten?
Kijk dan ook eens hier:
- Innovatie in verzuimbegeleiding bij sociaal werkbedrijven: Informatie over het project op de ZonMw website
- Van hoofdpijndossier naar kans: artikel in het SW-journaal
- Meer informatie over het integratief gedragsmodel.
Of bel of mail met Femke Bennenbroek (femke@zinziz.nl, 06-34028906).